Ben je er ook zo dol op? We hebben al weer twee avonden asperges op, en genieten enorm van deze lentegroente. Meestal maken we dezelfde aspergerecepten, maar gelukkig kreeg ik vorige week het aspergeboekje in handen dat vorig jaar bij Uitgeverij Good Cook verscheen, van de hand van Jessica Lek.
Aspergekookboek
Dit boekje geeft je 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Klassiek gekookt met beenham, ei en notenboter of gegrild op de barbecue. Van romige soep tot hartige aspergequiche, verwerkt in een risotto met venkel of lasagne met palmkool. Lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. Ik vond het vreselijk moeilijk kiezen, zo lekker leken me die recepten allemaal. Uiteindelijk koos ik een salade met speltpasta, garnalen, (witte) asperges en doperwten. Het recept vind je hieronder.
En ik weet één ding zeker: dit recept gaat tot ons standaardrepertoire behoren. Heerlijk!! Wat het recept nog lekkerder maakte was een Nederlandse witte wijn erbij. Wij hadden in de voorraad nog een fles Auxerrois van de Apostelhoeve, uit 2016. Tikje oud, zou je denken, maar niets bleek minder waar. De gerijpte, zachte tonen van deze Limburgse wijn combineerden geweldig met het zoete van de doperwten, garnalen en ricotta. Een kanjer-combinatie, eerlijk gezegd.
Wijn uit Nederland erbij
Ga je zelf asperges klaarmaken, denk dan eens aan een wijn uit je eigen omgeving! Ik kan alle wijnen van het druivenras auxerrois aanraden (oa. Wijngaardsberg, Apostelhoeve, Kleine Schorre), maar ook de Linge Wit Sauvi (cabernet blanc) van Betuws Wijndomein of de Groot Geluk (johanniter) van Domaine de Brabants Wal. En er zijn er vast nog veel meer: cabernet blanc en johanniter zijn druivenrassen die op veel plaatsen in Nederland aangeplant zijn. Laat je eens verrassen!
Jessica Lek, Asperges, 72 blz., 19 x 19 cm, gebonden, ibn 978 94 6143 209 4, prijs € 10,95
Salade van speltpasta met garnalen, asperges en doperwten
Hoofdgerecht – Bereiding 25 minuten
450 g witte asperges, schoongemaakt
zout
300 g speltpasta naar keuze
2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
300 g rauwe garnalen, schoongemaakt
2 el cognac
125 ml room
nootmuskaat, versgeraspt
zwarte peper, versgemalen
250 g buffelricotta
100 g (jonge) doperwten, gekookt
1 handjevol doperwtencress (optioneel)
2 tl chilivlokken
Snijd de asperges in schuine plakjes van circa 5 cm. Blancheer ze kort (ca. 1 minuut) in kokend water met zout. Spoel ze koud af en laat uitlekken in een vergiet.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit intussen de olie op middelhoog vuur in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook en strooi er een mespuntje zout overheen. Zet na 2 minuten het vuur hoger en voeg de garnalen toe. Schep de garnalen zo nu en dan even om en blus het geheel na 4 minuten af met de cognac.
Schenk er de room bij en verwarm opnieuw. Breng de saus op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper. Schep er de asperges en de pasta bij. Haal de pan van het vuur en roer er grof de ricotta door. Garneer met de doperwten, cress en de chilivlokken.
Serveren met een koel glas Nederlandse witte wijn.
Eet smakelijk!