• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tijd voor asperges, met een glas wijn uit Nederland!

6 april 2020 door Mariëlla Beukers

Ben je er ook zo dol op? We hebben al weer twee avonden asperges op, en genieten enorm van deze lentegroente. Meestal maken we dezelfde aspergerecepten, maar gelukkig kreeg ik vorige week het aspergeboekje in handen dat vorig jaar bij Uitgeverij Good Cook verscheen, van de hand van Jessica Lek.

Aspergekookboek

Dit boekje geeft je 30 veelzijdige recepten met witte, groene en violette asperges, allemaal verrassend eenvoudig. Klassiek gekookt met beenham, ei en notenboter of gegrild op de barbecue. Van romige soep tot hartige aspergequiche, verwerkt in een risotto met venkel of lasagne met palmkool. Lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. Ik vond het vreselijk moeilijk kiezen, zo lekker leken me die recepten allemaal. Uiteindelijk koos ik een salade met speltpasta, garnalen, (witte) asperges en doperwten. Het recept vind je hieronder.

En ik weet één ding zeker: dit recept gaat tot ons standaardrepertoire behoren. Heerlijk!! Wat het recept nog lekkerder maakte was een Nederlandse witte wijn erbij. Wij hadden in de voorraad nog een fles Auxerrois van de Apostelhoeve, uit 2016. Tikje oud, zou je denken, maar niets bleek minder waar. De gerijpte, zachte tonen van deze Limburgse wijn combineerden geweldig met het zoete van de doperwten, garnalen en ricotta. Een kanjer-combinatie, eerlijk gezegd.

Wijn uit Nederland erbij

Ga je zelf asperges klaarmaken, denk dan eens aan een wijn uit je eigen omgeving! Ik kan alle wijnen van het druivenras auxerrois aanraden (oa. Wijngaardsberg, Apostelhoeve, Kleine Schorre), maar ook de Linge Wit Sauvi (cabernet blanc) van Betuws Wijndomein of de Groot Geluk (johanniter) van Domaine de Brabants Wal. En er zijn er vast nog veel meer: cabernet blanc en johanniter zijn druivenrassen die op veel plaatsen in Nederland aangeplant zijn. Laat je eens verrassen!

Jessica Lek, Asperges, 72 blz., 19 x 19 cm, gebonden, ibn 978 94 6143 209 4, prijs € 10,95

Salade van speltpasta met garnalen, asperges en doperwten

Hoofdgerecht – Bereiding 25 minuten

450 g witte asperges, schoongemaakt
zout
300 g speltpasta naar keuze
2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
300 g rauwe garnalen, schoongemaakt
2 el cognac
125 ml room
nootmuskaat, versgeraspt
zwarte peper, versgemalen
250 g buffelricotta
100 g (jonge) doperwten, gekookt
1 handjevol doperwtencress (optioneel)
2 tl chilivlokken

Snijd de asperges in schuine plakjes van circa 5 cm. Blancheer ze kort (ca. 1 minuut) in kokend water met zout. Spoel ze koud af en laat uitlekken in een vergiet.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit intussen de olie op middelhoog vuur in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook en strooi er een mespuntje zout overheen. Zet na 2 minuten het vuur hoger en voeg de garnalen toe. Schep de garnalen zo nu en dan even om en blus het geheel na 4 minuten af met de cognac.
Schenk er de room bij en verwarm opnieuw. Breng de saus op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper. Schep er de asperges en de pasta bij. Haal de pan van het vuur en roer er grof de ricotta door. Garneer met de doperwten, cress en de chilivlokken.

Serveren met een koel glas Nederlandse witte wijn.

Eet smakelijk!

Categorie: Nederlandse wijn, Wijn & eten Tags: asperges, auxerrois, recept

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in