In 1835 richtte een ambitieuze 23-jarige, genaamd Manuel Maria González, in Jerez, Spanje, het bedrijf op dat uiteindelijk González Byass zou worden. bekend van de fino Tio Pepe. De jonge Manuel werd daarbij begeleid door zijn oom, José Angel de la Pena, in de familie Pepe genoemd. Pepe was goed thuis in de productie van sherry. Later schonk Manuel zijn eerste, kleine bodega aan zijn oom, zodat de oude man zijn passie voor het maken van een delicate sherry naar zijn eigen, persoonlijke smaak verder kon ontwikkelen.
Manuel stuurde een paar van de vaten van oom Pepe op naar zijn agent in Londen, Robert Byass. De toekomstige partner was sceptisch: ‘We zullen zien wat er gedaan kan worden met deze zeer bleke wijn die u zo sterk aanbeveelt’. Sherry was in die tijd krachtig en vaak zoet, en donker van kleur. Maar de droge smaak van José Angel’s wijn bleek een groot succes en in 1849 noemde Manuel deze sherry naar zijn bedenker, oom Pepe, of liever, Tio Pepe.
Bij een bezoek aan het enorme complex van González Byass aan de rand van het centrum van Jerez wordt die eerste bodega nog trots getoond, evenals de ruimtes waar Manuel zelf experimenteerde. Er is twee eeuwen na dato nog niets veranderd!
Naast de Fino Tio Pepe is er inmiddels ook een zeer exclusieve en gelimiteerde variant van Tio Pepe beschikbaar: de ‘Tio Pepe en Rama’, een ongefilterde sherry, direct uit het vat. Ieder jaar worden hiervoor de beste vaten geselecteerd; een gelimiteerd aantal flessen komt op de markt.
Tiojito
Voor de ideale zomercocktail gebruik je Fino Tio Pepe en Sanpellegrino Limonata. De stijlvolle, knisperende, frisse en zeer droge sherry met een licht zilt karakter en hints van amandelen combineert goed bij de verfrissende frisdrank. Voeg er een schijfje limoen en een takje munt aan toe voor extra frisheid. Klaar is je fraaie zomer cocktail! (Klik op de afbeelding voor het volledige recept.)
Tio Pepe is beschikbaar bij de Albert Heijn, Gall &Gall en de betere slijterijen voor € 8,95.
Sherry is terug, en daarvan getuigt mijn mailbox inmiddels ook. Persberichten over sherrymerken komen steeds vaker binnen. Een megabedrijf als González Byass zond deze week een bericht rond om ons te attenderen op zijn beroemdste wijn, Tio Pepe.