• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tips voor dessertwijnen: Rivesaltes Ambré bij gepocheerde kweeperen

16 december 2015 door Mariëlla Beukers

kweeperenHet is een van de lastigste beslissingen rondom het kerstdiner: wat wordt het dessert en wat schenken we daarbij? Als je door het jaar heen al nooit een zoete wijn serveert, hoe vreselijk lastig is het dan nu iets te kiezen, zeker als je ook de familie op bezoek krijgt. Maar misschien een schrale troost, zelfs in toprestaurants gaat de combinatie van wijn en dessert regelmatig fout. Zelden trof ik nog een écht geslaagde combinatie op dit terrein.

Voor het matchen van dessertwijn en nagerecht heb ook ik niet het ei van Columbus voor je, helaas. Maar er zijn een paar regels die je in de gaten kunt houden. De wijn moet bijvoorbeeld zoeter zijn dan het gerecht waarbij het geserveerd wordt. Een ander handvat is: hoe simpeler het gerecht, hoe makkelijker de combinatie. En tot slot, van de website van de wijnproducent die vandaag centraal staat, Domaine Cazes: match de kleur van het dessert met de kleur van de wijn! Dus: geel fruit met een gele of oranje zoete wijn, rood fruit of chocolade met een rode zoete wijn.

Recent stuitte ik bij toeval op zo’n uiterst simpele en geslaagde combinatie. Bovendien bleek achteraf ook het advies over de kleuren te kloppen. Aangezien onze kweeperenboom dit jaar een mega-oogst opgeleverd heeft, was ik op zoek naar recepten met deze harde vrucht. Ik maakte ‘Kweeperen gekookt in wijn met kardemom’, een recept dat ik ooit van een kennis kreeg, en zocht in mijn kast naar een geschikte wijn. Daar stond nog een proeffles Rivesaltes Ambré. En dat bleek een uitstekende, tongstrelende combinatie!

AmbreOver het gerecht
Voor vier personen heb je nodig 4 kweeperen, 500 ml water, 500 ml witte wijn, sap van een halve citroen, schil van een halve onbespoten citroen, 5 kardemompeulen, 1 kaneelstokje en 300 gram suiker.

Doe suiker, specerijen, citroensap, citroenschil, water en wijn in een grote pan met dikke bodem en breng het mengsel aan de kook. Roer af en toe om. Schil intussen de kweeperen en snijd ze in vieren. Verwijder de klokhuizen. Zet het vuur laag en doe de parten kweepeer in de pan. Leg het deksel op de pan en laat het geheel ongeveer een uurtje stoven op een laag vuur. Als je met een vork in de peren kunt prikken, zijn ze gaar. Haal de pan van het vuur en laat de kweeperen in het vocht afkoelen. Serveer koud of warm met een bolletje ijs.

Over de wijn
Net ten noorden van Perpignan, in de Franse Roussillon, ligt het plaatsje Rivesaltes. Hier maken ze al eeuwen zoete wijnen, van zowel witte als rode druiven. De Rivesaltes Ambré 1997 van Domaine Cazes is gemaakt van 100% grenache blanc, en heeft een prachtige oranje kleur. De wijn rijpte dan ook vijftien jaar op houten vaten en geurt en smaakt vooral naar rijp gedroogd fruit. De zoet-zuurbalans is uitstekend, en bij de gepocheerde kweeperen bleek deze Ambré een perfecte combinatie.

Rivesaltes Ambré is, net als haar fruitige rode zusje, Rivesaltes Grenat van 100% grenache noir, een zogenaamde vin doux naturel. Bij dit type wijn wordt de vergisting ongeveer halverwege gestopt met wijnalcohol. De gistcellen kunnen niet tegen zoveel alcohol en gaan dood, waardoor er nog een hoeveelheid suiker in de wijn achterblijft. De wijn is daardoor natuurlijk zoet. Bovendien heeft de wijn door de toevoeging van wijnalcohol een iets hoger alcoholpercentage dan als de vergisting zou zijn doorgegaan: meestal zo rond de 15 à 16%.

Het rode zusje Rivesaltes Grenat 2012, eveneens van Domaine Cazes, combineerde niet alleen goed bij de zelfgebakken chocoladeborstplaat, maar ook bij Hollandse blauwschimmel-geitenkaas! Beide wijnen zijn verkrijgbaar bij winkels aangesloten bij de Wijnkring. Prijs voor de Ambré € 11,95, voor de Grenat € 9,95.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: dessertwijn, Domaine Cazes, kweeperen, nagerecht, Recepten, Rivesaltes

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in