Het is altijd opvallend in deze tijd. Ineens tref je in de supermarkten allerhande zoete wijnen anders dan port: Muscat de Beaumes de Venise en Muscat de Frontignan bijvoorbeeld, Moscato d’Asti of Rivesaltes Tuilé. Zelf vind ik het erg jammer dat zoete wijnen alleen in de laatste weken van het jaar bij menigeen op tafel komen. Mij mag je voor de meeste daarvan – als ze goed gemaakt zijn tenminste – ’s nachts wakker maken.
Niet iedere zoete wijn combineert echter goed bij ieder gerecht. Voor mensen die anders nooit zoete wijnen drinken maar nu met Kerst en Oud en Nieuw toch eens wat bij het dessert willen serveren, een paar simpele tips.
Wijnen gebaseerd op muskaatdruiven, zoals de Muscat de Beaumes de Venise, maar ook bijvoorbeeld Moscato d’Asti, combineren goed met desserts op basis van fruit en ijscoupes waarin fruit een rol speelt. De muskaatdruivenfamilie is namelijk de ‘fruitigste’ van allemaal: muskaatdruiven ruiken en smaken vooral naar … druif. Het voordeel van een Moscato d’Asti is bovendien dat hij lager in alcohol is. Veel andere zoete muskaatwijnen zijn juist hoger dan gemiddeld in alcohol, omdat ze versterkt zijn. Het zijn zogenaamde vin doux naturel, wijnen waarbij de gisting gestopt is met zuivere wijnalcohol. En zodra je de gisting stopt, blijven er restsuikers achter in de wijn. Vandaar zoet én een hoog alcoholpercentage, rond de 15-16%.
Een andere toepassing voor een muskaatwijn, bijvoorbeeld de Moscatel Oro van Torres (te krijgen bij Gall&Gall; ook een vin doux naturel), is als begeleider van dessert met nougat en marsepein. Vooral in Spanje en andere Latijnse landen zijn dit soort zoetigheden populair, zeker in de tijd tussen Kerst en Driekoningen.
De Rivesaltes Tuilé die ik deze week bij Albert Heijn opmerkte, is gemaakt van grenachedruiven. Ook dit is weer een versterkte wijn en dus hoog aan de alcohol. Schenk deze wijn bij desserts met noten, bij niet al te heftige chocoladedesserts of bij wat milde kaassoorten (dit is een gok, kaas en wijn blijft een soms tricky combinatie).
Misschien dat een enkele supermarkt ook een Banyuls heeft staan; deze wijn combineert weer goed bij wat zwaardere chocoladedesserts. Maar dan kun je ook een mooie port óf een Malmsey of Bual nemen. Beide laatste zijn de zoetste soorten madera, tegenwoordig alleen te krijgen bij de wijnspeciaalzaak.
Een laatste wijn die je in deze tijd veel ziet (niet in de supermarkt, maar bijvoorbeeld wel bij de Bijenkorf), is Pedro Ximenez of PX, een stroperige inktzwarte wijn van de pedro ximenezdruif, uit Zuid-Spanje. PX is zo zoet dat eigenlijk alleen een stuk chocoladetaart of chocolademousse erbij smaakt.
Zelf ga ik genieten van onder andere een jonge versterkte wijn van grenache, Garnatxa Jove van Espelt, bij notenbonbons, kaas en verse vijgen. Later in de week trek ik nog een Hongaarse zoete jongen open, een Late Harvest Furmint, maar dit keer bij het voorgerecht, een zelfgemaakte paté van kippenlevers en spek.
Nog een laatste tip, voor mensen die zoet zijn gaan waarderen: na Oud en Nieuw willen de supermarkten hun voorraadje zoet weer graag kwijt. Meestal gaan ze dan in de opruiming, de bonus, of wat dan ook. Een goed moment om je kast te vullen!
Eet en drink smakelijk allemaal, en heel fijne feestdagen. En zoals de slogan luidt: geniet, maar drink met mate!