In Catalonië zijn ze dol op nagerechten waarin een flinke dosis eigeel is verwerkt. Heerlijk zijn bijvoorbeeld tocinillo, kleine hoopjes eigeel met veel suiker. Catalaanse kinderen zijn er dol op. De reden voor al dat eigeel leerde ik afgelopen weekend, van eigenaresse en wijnmaakster Montserrat Mascaró van het bekende cavahuis Mascaró, gevestigd in Vilafranca. Voor het klaren van de wijn hadden de wijnmakers, vroeger vooral gespecialiseerde kloosterlingen, veel eiwit nodig. Het eiwit bindt de zwevende vaste deeltjes in de wijn en zorgt dat dit op de bodem van het vat of tank neerslaat. Het resultaat is een heldere wijn. De overblijvende eierdooiers werden aan de nonnen gegeven, die ze in de keuken gebruikten en verwerkten tot onder andere zalige ‘postres’.
Schenk bij een schaal postres een koel glas Ambrosia, een Cava Semi Seco van Mascaro met net voldoende suiker (33 gram/liter). Puur genieten! Cava’s van Mascaró zijn verkrijgbaar bij CasaCava.
De tocinillo liggen met zijn vieren midden op de foto!
Lizet Kruyff zegt
De eidooiers worden ook in hun geheel geconfijt. Er lopen een paar prachtige culinair historische ontwikkelingen parallel, de een maakte de ander mogelijk.
1. Het kleuren van gerechten met eidooier (vergulden) raakte uit de mode.
2. Er kwam een overvloed aan suiker. Werd deze al in Spanje, de Canarische eilanden verbouwd, de opbrengst was gering vanwege het seizoenskarakter. Pas in de 18e eeuw, wanneer de suikerplantages in de Cariben en de Amerika's jaarrond gaan leveren, is er voldoende suiker voor allerhande toepassingen.
3. Het eiwit wordt naast het klaren van de wijn ook gebruikt voor meringues, een 18e eeuwse uitvinding.
Mariëlla zegt
Leuke toevoeging, dank je Lizet!
Mascaró zegt
Great article Mariëlla!
The mellow and nice "tocinillos" are allways welcome in our family meetings. We like to end the meals with a smile on our faces.