Na al dat geschrijf over vieze wijnen wordt het tijd voor weer eens iets verrukkelijks. Onlangs kwam er uit onverwachte hoek weer een pracht van een wijn op ons af, waar we helemaal van ondersteboven raakten. We dronken vorig weekend een fles TOH! van Massimo diLenardo, wijnmaker in Friuli, Italië. De TOH! is een witte wijn van de tocai friulano, een druivensoort die eigenlijk niet meer zo mag heten omdat de term tocai sinds 1 april van dit jaar is voorbehouden aan een wijn in Hongarije. In Friuli bedenken ze er van alles op om de naam toch vast te houden, omdat ze hem al eeuwenlang gebruiken. Het etiket van TOH! vermeldt dan ook trots ‘da uve tocai friulano’.
Massimo diLenardo is een zeer eigenzinnige wijnmaker. Op zijn website omschrijft hij het zo: The “Di Lenardo Vineyards” estate produces quality wines from the grapes coming from its four large properties vineyards of Ontagnano, in the middle of Friuli region … the far North/East of Italy. So … physically the estate and the cellar are located in the famous DOC area of Grave del Friuli, but I always like to say that we’re located … on the moon , because our wines are very particular and their tastes are not typical from the area but are very typical of … ours!
De TOH! is volgens eigen zeggen zijn beroemdste witte wijn. Evenals zijn andere wijnen draagt deze wijn een bijzondere naam. Naast TOH! heeft diLenardo namelijk ook een Just me (merlot) en een Pass the cookies (dessertwijn van verduzzo).
Friuli heeft, net als diverse andere Italiaanse wijngebieden, sinds de jaren negentig een enorme inhaalslag gemaakt op kwaliteitsgebied. Er wordt al eeuwen wijn verbouwd, maar pas sinds een aantal decennia wordt er ook goede wijn gemaakt. DiLenardo is één van de bedrijven die aan deze inhaalmanoeuvre hebben deelgenomen, met groot succes. Ruim 70% van de 600.000 flessen die het bedrijf jaarlijks produceert wordt geëxporteerd
Nico maakte vorige week al kennis met de wijn, bij een dineetje met ‘gewone’ asperges in botersaus. Geheel onverwacht kregen we later die week een fles in handen, die we dit weekend natuurlijk ook weer bij asperges hebben uitgeprobeerd. Wat een wijn was dat! Vanuit het glas komt je een heerlijk volle geur tegemoet, met een hint van sinaasappelbloesem. Vervolgens proeft je volop fruit, vooral heerlijk sappige zoete druiven, maar zonder dat de wijn zoet smaakt. In de afdronk proef je vooral citrusfruit, nu eens geen citroenen of grapefruits, maar eerder volle, rijpe sinaasappel. De wijn heeft ook een aangenaam bittertje, wat goed combineert met asperges en andere verse groentes.
Bij de aspergesalade met kalkoenham, aardappeltjes, gekookt ei en een sausje met kerrie was het een prima combinatie. Het recept vind je terug op Herberg De Ketel en de Kurk. Wat ons betreft is de uitspraak van de eigenaar van Wijnhandel Alexander in Amersfoort terecht: TOH! is de ultieme aspergewijn. TOH! is behalve bij Wijnhandel Alexander verkrijgbaar bij de wijnhandels die aangesloten zijn bij Les Genereux. De prijs is € 8,70.