• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

TOH!

24 mei 2007 door Mariëlla Beukers


Na al dat geschrijf over vieze wijnen wordt het tijd voor weer eens iets verrukkelijks. Onlangs kwam er uit onverwachte hoek weer een pracht van een wijn op ons af, waar we helemaal van ondersteboven raakten. We dronken vorig weekend een fles TOH! van Massimo diLenardo, wijnmaker in Friuli, Italië. De TOH! is een witte wijn van de tocai friulano, een druivensoort die eigenlijk niet meer zo mag heten omdat de term tocai sinds 1 april van dit jaar is voorbehouden aan een wijn in Hongarije. In Friuli bedenken ze er van alles op om de naam toch vast te houden, omdat ze hem al eeuwenlang gebruiken. Het etiket van TOH! vermeldt dan ook trots ‘da uve tocai friulano’.

Massimo diLenardo is een zeer eigenzinnige wijnmaker. Op zijn website omschrijft hij het zo: The “Di Lenardo Vineyards” estate produces quality wines from the grapes coming from its four large properties vineyards of Ontagnano, in the middle of Friuli region … the far North/East of Italy. So … physically the estate and the cellar are located in the famous DOC area of Grave del Friuli, but I always like to say that we’re located … on the moon , because our wines are very particular and their tastes are not typical from the area but are very typical of … ours!
De TOH! is volgens eigen zeggen zijn beroemdste witte wijn. Evenals zijn andere wijnen draagt deze wijn een bijzondere naam. Naast TOH! heeft diLenardo namelijk ook een Just me (merlot) en een Pass the cookies (dessertwijn van verduzzo).

Friuli heeft, net als diverse andere Italiaanse wijngebieden, sinds de jaren negentig een enorme inhaalslag gemaakt op kwaliteitsgebied. Er wordt al eeuwen wijn verbouwd, maar pas sinds een aantal decennia wordt er ook goede wijn gemaakt. DiLenardo is één van de bedrijven die aan deze inhaalmanoeuvre hebben deelgenomen, met groot succes. Ruim 70% van de 600.000 flessen die het bedrijf jaarlijks produceert wordt geëxporteerd

Nico maakte vorige week al kennis met de wijn, bij een dineetje met ‘gewone’ asperges in botersaus. Geheel onverwacht kregen we later die week een fles in handen, die we dit weekend natuurlijk ook weer bij asperges hebben uitgeprobeerd. Wat een wijn was dat! Vanuit het glas komt je een heerlijk volle geur tegemoet, met een hint van sinaasappelbloesem. Vervolgens proeft je volop fruit, vooral heerlijk sappige zoete druiven, maar zonder dat de wijn zoet smaakt. In de afdronk proef je vooral citrusfruit, nu eens geen citroenen of grapefruits, maar eerder volle, rijpe sinaasappel. De wijn heeft ook een aangenaam bittertje, wat goed combineert met asperges en andere verse groentes.
Bij de aspergesalade met kalkoenham, aardappeltjes, gekookt ei en een sausje met kerrie was het een prima combinatie. Het recept vind je terug op Herberg De Ketel en de Kurk. Wat ons betreft is de uitspraak van de eigenaar van Wijnhandel Alexander in Amersfoort terecht: TOH! is de ultieme aspergewijn. TOH! is behalve bij Wijnhandel Alexander verkrijgbaar bij de wijnhandels die aangesloten zijn bij Les Genereux. De prijs is € 8,70.

Categorie: Proeven, Wijn & eten Tags: Italië

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in