Het kan aan mij liggen, maar volgens mij was 2016 het jaar van de culinaire geschiedenis. Steeds meer boeken verschijnen er over dit thema, ook in Nederland. Of ze besteden er ruim aandacht aan. En de een is nog mooier dan de ander. Hoogste tijd dus voor een eindejaarslijstje, met wat mij betreft de zes leukste Nederlandse culinair-historische boeken van de afgelopen twee jaar.
Een ordening binnen de zes aanbrengen, daar waag ik mij niet aan. Ze zijn gewoon alle zes goed! Heel verschillend, maar stuk voor stuk verslavend lekker. In allemaal komt bovendien ook wijn voor, zij het in de een wat meer dan de ander. En soms is er ook nog wel wat te verbeteren op wijngebied. Maar ook de drank- en wijnhistoricus kan uit alle zes de titels zeker wat van zijn of haar gading halen. Daar gaat íe.
De grote Kleyn, Onno Kleyn
Een heerlijk boek. Voor de culi die wel van koken houdt, maar nu toch weleens wil weten hoe dat zit, met de tomaat in Nederland. (En natuurlijk nog veel meer.) Met recepten. Meer lezen.
Dit boek kopen.
Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, Jacques Meerman
Al in 2015 verschenen, vlot te lezen overzicht van de Nederlandse keuken, van hete bliksem tot bitterballen. Vooral gestampte groenten intrigeren de auteur, maar die blijken uiteindelijk pas begin 20ste eeuw te ontstaan. Met recepten.
Dit boek kopen.
Puntneuzen en kersenpitten. Verhalen en recepten uit de keuken van Jeroen Bosch, Jeroen Thijssen en Lizet Kruyff
Door Felix Wilbrink in de Telegraaf uitgeroepen tot kookboek van het jaar. Bovendien kreeg het boek deze week te horen dat het de nationale winnaar is in de categorie Best Illustrations van de Gourmand Cookbook Award. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen, ik schreef namelijk zelf de wijnteksten … Meer lezen. Dit boek kopen.
Pride and Pudding. De geschiedenis van de Britse pudding, Regula Ysewijn
Ook reeds in 2015 verschenen, maar wat een prachtig boek. De vormgeving en fotografie alleen als zijn een reden om het boek te kopen. Die moest gewoon op het lijstje. Ik had geen idee dat pudding zo’n veelomvattend begrip was in het Engels. En er staan de leukste alcoholische drankjes in, zoals hypocras, syllabub en posset. Met recepten. Dit boek kopen.
Het verleden op je bord, Christianne Muussers
Historisch kookboek, in opdracht van de KB ontstaan, om de collectie Culinaire werken van de bibliotheek onder de aandacht te brengen. Dat is gelukt, en hoe! Naar nu omgewerkte recepten, oorspronkelijke teksten, gedegen achtergronden, prachtige vormgeving, een genot om te lezen.
Dit boek kopen.
Nederland Dineert. Vier eeuwen tafelcultuur, Jet Pijzel-Dommisse (red.)
Winnaar van de Joop Witteveenprijs 2015, en als er toch een nummer 1 gekozen moet worden, dan wint deze het. Het boek begeleidde de gelijknamige tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum. Ik heb het nog niet helemaal uit, maar wat een kennis zit er in dit boek. Iedereen die zich in Nederland ook maar een beetje met de geschiedenis van eten, koken, wijn of wat dan ook bezighoudt, moet dit lezen. Meer weten.
Dit boek kopen.
Aan Tafel! Regionaal Archief Tilburg
Tot slot aandacht voor een prachtig initiatief van Regionaal Archief Tilburg. Zij organiseerden op 18 november jl. voor het grote publiek een dag rondom recepten gevonden in de archieven. Liefhebbers en amateur-koks gingen aan de slag met die oude recepten, uit de 19e en 20ste eeuw. Het publiek kon hun resultaten proeven tijdens het evenement Aan Tafel! Zelf maakte ik kandeel en wijnsoep voor die dag, maar kon er door ziekte uiteindelijk niet bij zijn. Regionaal Archief Tilburg bundelde als aandenken de recepten en uitwerkingen in een digitaal magazine. Een geweldig initiatief om de geschiedenis van eten en drinken naar een groter publiek te brengen!