• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Topklasse Portugees rood

9 juli 2006 door Mariëlla Beukers

Een Portugees weekendje werd het voor ons de afgelopen twee dagen: naast een fles simpel Portugees rood besloten we ook maar eens die Vintage Port 1985 van Churchill open te maken. Stukje goede Stilton aanschaffen, fles openen en genieten, hoopten we. Gelukkig werden we niet in onze verwachtingen teleurgesteld. We moesten alleen wel even werken voordat de port veilig en zonder stukjes kurk in ons glas zat. De kurk was tamelijk vergaan, wat een heel gepeuter tot gevolg had. Maar de wijn hield er niets aan over en enkele minuten laten zaten we heerlijk aan een glas wijn dat 21 jaar geleden zijn oorsprong had.

Een heerlijk aroma van karamel, licht romige hazelnoten en zelfs nog rood fruit kwam ons tegemoet. De kleur was nog rood, al ging het licht naar een tawny toe, naar het tanige, het bruinige. Fluweelzacht in de mond, nog voldoende frisheid, harmonieus, nog zeker niet vermoeid. Geofrey Spence zei er in zijn boekje over port in 1997 dan ook over: “Een duidelijke favoriet onder de Churchills. Vol en rijp, met onverbloemde fruitsmaak. Heeft genoeg structuur om te rijpen. Deze wijn is uitstekend om nu te drinken, maar een lange opslag zal extra beloond worden”. Negen jaar later heeft Spence zeker geen ongelijk gekregen, al is de port nu zeker aan drinken toe. Langer laten liggen lijkt ons niet echt een verbetering meer opleveren. Van Vintage Ports uit 1985 wordt wel gezegd dat “het misdadig zou zijn om ze voor 2010 te openen”. Wat ons betreft is dat echter voor deze Churchill niet meer het geval, die moet je nu gewoon drinken.

Wat is dat nu eigenlijk, een Vintage Port? Het is de top van de portpiramide, het zijn wijnen die afkomstig zijn van één oogstjaar (in dit geval dus 1985), ze hebben gerijpt op hout (2 jaar), daarna op fles (5 tot wel 50 jaar) en op het etiket wordt het jaartal vermeld. Druiven hoeven niet van één bedrijf of akker te komen. Als dat wel gebeurd spreek je tegenwoordig van een Single Quinta Vintage.
Deze 1985 Churchill is gemaakt van druiven die niet van eigen akkers komen, maar aangekocht zijn. Het bedrijf Churchill Graham Lda. dateert pas van 1981 en heeft heel lang geen eigen quinta’s gehad. Inmiddels heeft Churchill Quinta da Gricha in bezit, waar we onlangs weer een fles van de vintage van 2003 hebben laten wegleggen, voor over tien(tallen) ja(a)r(en).

Vintage port wordt niet ieder jaar gemaakt. Het is niet zoals Bordeaux of Bourgogne, waar ieder jaar wijn gemaakt wordt in een lange reeks. De omstandigheden moeten wel heel slecht zijn wil een chateau in de Bordeaux besluiten geen eerste wijn te maken in een jaar. Maar alleen als de omstandigheden als weer, marktsituatie, rijpheid van de druiven en nog zo wat, gunstig zijn, wordt een vintage ‘uitgeroepen’ – declared in het Engels.Die beslissing om te declareren ligt bij de porthuizen zelf, niet bij enige instantie van bovenaf. Wel moet het Instituto do Vinho do Porto de beslissing goedkeuren. Er wordt lang niet altijd ‘unaniem’ gedeclareerd, hoewel, als één porthuis dat jaar tot vintagejaar uitroept, willen de anderen natuurlijk liever niet achterblijven.

Vintage Port is helaas nog altijd het domein van de zogenaamde ‘kenners’ (wat dat ook moge zijn), waardoor wijnen van een jonger huis als Churchill niet altijd de erkenning krijgen die hen toekomt. Voor ons is er echter eigenlijk maar één portproducent en dat is Churchill. Deze Vintage 1985 heeft dat maar weer eens bewezen.

Geofrey Spence, Port. Alle informatie voor de liefhebber, Librero 2002

Categorie: En verder.... Tags: Portugal

Lees Interacties

Reacties

  1. Carla zegt

    9 juli 2006 om 17:02

    Beide Portugal-stukjes zijn zeer weer informatief Mariella, dank daarvoor. Ik hou best van port, maar het zakt zo snel naar mijn knieen, zoals ik het noem, dus ik ben er altijd erg voorzichtig mee. Veel verder dan oude jaargangen Kopke ben ik trouwens niet gekomen, dus jou tip is weer opgeschreven. Dat geldt trouwens ook voor de wijn hoor, Douro kennen we natuurlijk, ik geloof zelfs dat we de kelder zo langzamerhand moeten gaan aanspreken, omdat ze over de leeftijd dreigen te gaan…

  2. Mariëlla zegt

    9 juli 2006 om 17:59

    Hmm, dat klinkt interessant Carla, een kelder die geleegd moet worden 😉
    Als je hulp nodig hebt…..

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in