• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Topwijn 2009

16 november 2008 door Mariëlla Beukers

Hè, hè, eindelijk dan. Een koopgids voor wijn geschreven door vrouwen! Het heeft even geduurd, maar nu ligt hij er dan, op tijd voor de Sint en de Kerst. Noële Ruitenberg en Magda van der Rijst – Ruit&Rijst – hebben een vlotte pen en schrijven regelmatig in allerhande bladen en magazines. Bovendien publiceerden ze samen al een aantal leuke wijnboeken. En nu dan een koopgids, voor wijnen tussen de zeven en de vijftien euro. Ook dat is een verheugend feit: naar goed Nederlands gebruik waren de koopgidsen tot nu toe meestal alleen gericht op het segment onder de vijf euro. Echt goede wijnen vielen daarmee buiten de boot. Maar in deze gids, Topwijn 2009, staan de ‘lekkerste, leukste en verrukkelijkste wijnen’ beschreven uit het segment waar wij zelf meestal ook wijn uit drinken. Ik kom dan ook heel wat oude bekenden tegen!
De dames hebben een aparte, vlotte manier om de wijnen te beschrijven. Niks geen droge opsomming van aroma’s en technische gegevens, maar korte impressies van de wijnen zoals die op hen zijn overgekomen. Soms leidt dat tot uiterst vermakelijke beschrijvingen, een andere keer tot een wat degelijker notitie. Het geheel leest uitermate vlot weg; ik betrapte me erop dat ik zo een half uur zat te lezen, en dat in een koopgids!

De wijnen zijn geordend op soort: mousserend, wit, rosé, rood en zoet. Er zijn handige registers, duidelijke coderingen en een zeer leerzame inleiding over smaak, waarin Ruit en Rijst uitleggen wanneer een wijn voor hen een topwijn is. Menig wijnschrijver (en vinoloog in spe 😉 ) kan nog iets leren van deze heldere uiteenzetting. De wijnen zijn breed verkrijgbaar en zijn afkomstig van zeer verschillende kanalen. Ik kwam wijnen tegen van Albert Heijn, De Gouden Ton, Les Genereux, Vinoblesse, De Wijnkring en de C1000 bijvoorbeeld. Dit geeft tegelijk ook het enige – piepkleine – minpuntje aan dat ik in het boekje heb kunnen ontdekken: het gaat alleen om ingezonden wijnen. En dat lang niet alle Nederlandse breed verkrijgbare importeurs/verkoopkanalen ingezonden hebben, dat is wel duidelijk aan de uiteindelijk 189 verkozen wijnen. Maar een kniesoor die daar op let; tenslotte zijn de koopgidsen van de andere wijnschrijvers ook gebaseerd op ingezonden wijnen. De dames lichten verder hun selectiecriteria uitgebreid toe; de wijnen zijn bijvoorbeeld allemaal blind geproefd!

Voor al die Sinten, Pieten en Kerstmannen die op zoek zijn naar een leuk wijncadeau voor in de schoen, zak of onder de boom: kopen deze gids.
Ruit&Rijst, Topwijn 2009 – Koopgids voor de lekkerste, beste, leukste, verrukkelukste wijnen van € 7 tot € 15, uitgeverij Het Spectrum, isbn 978 90 2742222 2, prijs € 14,95

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Óscar zegt

    18 november 2008 om 20:05

    This is a book of the future! With women buying more and more wines all the wine sector must focus on the women tastes, preferences and design.

    Very good point Mariëlla!

  2. Mariëlla zegt

    19 november 2008 om 13:53

    Well, thank you Oscar! I did not make the point you make in my review of the book, but I suppose it is certainly true. I don’t know how it is in the Douro, but here, the wineworld is still largely dominated by men. Juries of winecompetitions with all men, for example: unbelievable.

  3. Óscar zegt

    19 november 2008 om 20:17

    I think things start to change also in the production and in the services for the wine business. In Douro we’re seeing more and more women winemakers or agronomists. Though I must recognized that the top of the hierarchy is controlled by men. And usually old men, as expected in a business with so much tradition…

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in