• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Topwijnen uit Duitsland op Wine Professional

16 januari 2009 door Mariëlla Beukers

Voor mensen in het wijnvak is Wine Professional een van de belangrijke gebeurtenissen van het jaar. De beurs is een uitbreiding van de Horecava en wordt georganiseerd door Jan van Lissum en zijn medewerkers van The Wine Site en Proefschrift.
Dit jaar bezocht ik de beurs voor het eerst. Om te beginnen stond natuurlijk de bijeenkomst van Vrouwen in de wijn op het programma, maar daarna was er tijd voor workshops, standbezoek en netwerken. Ik bezocht onder andere de stand van Wines of Hungary, de Vinos de Jerez, Mireia’s Import/Cava.nl en Cavador. Verslagen hiervan volgen uiteraard nog. Tevens bezocht ik de bijeenkomst over Top Duitsland, waarin een selectie van de beste in Nederland verkrijgbare Duitse wijnen werd gepresenteerd, begeleid door gerechtjes uit de pan van Chris Naylor en zijn team, van restaurant Vermeer in Amsterdam.

De bijeenkomst werd gepresenteerd door Italië-specialist Fred Nijhuis, die inviel voor een zieke collega. Hierdoor kreeg de workshop ondanks alle aanwezige kennis toch een wat rommelig en geïmproviseerd karakter: mijn voornaamste bezwaar is dat een lijst met wijnen ontbrak (of niet werd uitgedeeld), waardoor de deelnemers veel tijd kwijt waren met turen op de flessen, navragen en opschrijven van gegevens. Die deelnemers waren overigens voor een groot deel vrouw: het viel zelfs de presentator op 😉 Het aantal vrouwen was niet helemaal toevallig: na onze Vrouwen in de wijn-bijeenkomst waren we door Jan van Lissum uitgenodigd een van de beide workshops van 11.00 uur bij te wonen!

En dan de wijnen: daar zaten inderdaad een aantal prachtige exemplaren tussen. Tien wijnen werden gepresenteerd: om te beginnen een Silvaner Ipphofer Krönsberg 2007 Kabinett Trocken van Hans Wirsching (Franken), gevolgd door twee maal een serie van drie Rieslings en een serie van drie Spätburgunders. Het waren allemaal uitstekende wijnen, onder andere afkomstig van Neerlands Wijnhuis, Vinites en De Gouden Ton. Binnen de drie series beviel telkens één mij het beste. Dat waren, in volgorde van opkomst: Schieferterrassen 2007 van Heymann Löwenstein (Moezel), Dorsheimer Goldloch Riesling Grosses Gewachs 2007 van Schlossgut Diel (Nahe) en een Spätburgunder Trocken 2005 van Bernard Huber (Baden).

Bij de uiterst minerale en droge Schieferterrassen werd geen gerechtje gepresenteerd, zodat de culinaire toepassingen van deze wijn alleen in gedachten beleefd konden worden. Maar het stukje gebakken vis met serrano ham, vossebes en een crème van bietjes bij de Dorsheimer Goldloch was een uitstekende combinatie. De wijn pakte het zoet en het zuur van de ham en de vossebes prima op.
Bij de Spätburgunders werd een kalfsniertje met een krokante gepaneerd kostje geserveerd, dat mij minder beviel. De wijn was echter fantastisch, met veel bosfruit, een grote complexiteit en een prachtige lange afdronk. Van de drie Spätburgunders was het de meest aangekleedde, zoals mijn buurvrouw het omschreef.

Ondanks de rommelige sfeer, waardoor het erg moeilijk was goede notities te maken, bevestigden vooral deze drie wijnen mij weer eens wat een moois er bij onze oosterburen gemaakt wordt. Het feit dat het nog steeds nodig is workshops aan Duitse wijnen te wijden op een beurs voor professionals zegt helaas ook dat er zelfs in de horeca en bij de wijnhandel nog veel te winnen is op dit gebied. Om over het grote publiek maar te zwijgen.

Categorie: Proeven Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in