• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Trefwoord wijn leidt naar ‘hippe Nederlander’

11 juli 2007 door Mariëlla Beukers

Wat zou ik zijn zonder internet? Die vraag stel ik me regelmatig, zeker nu mijn onderzoek naar wijnhandel in de middeleeuwen zo goed vordert. Zonder al die databases die tegenwoordig te raadplegen zijn vanaf de bureaustoel thuis, zou ik in mijn vrije tijd nooit het artikel ‘De route van de wijn. Wijn en wijnhandel in de stad Utrecht in de veertiende en vijftiende eeuw’ hebben kunnen schrijven. Bibliotheekcatalogi van de Koninklijke Bibliotheek en de UB Utrecht, de collectie van het Rijksmuseum, digitale beeldbanken van de British Library en de Bibliothèque Nationale in Parijs, inventarissen van het Utrechts Archief en het Nationaal Archief: alles is te vinden en soms ook te doorzoeken met een paar muisklikken.

Nu heb ik ook een tic, waardoor ik veel van die databases al kende voordat ik onderzoek ging doen: elke keer als ik ergens lees dat er weer een belangrijke collectie of bibliotheek online is, ga ik testen. Driemaal raden welk trefwoord ik dan altijd gebruik: jawel, wijn! Geen leuker tijdverdrijf dan ‘wijn’ intikken in een nieuw aangeprezen database en dan spannende dingen ontdekken.

Eén van dit soort uitstapjes leidde mij enige weken geleden naar de site www.sync.nl. Zij introduceren zich zo: ‘Sync.nl is een nieuw online magazine voor mensen die interesse hebben in of werkzaam zijn op het snijvlak van wetenschap, ondernemen en technologie. Door de voortschrijdende technologie staat wetenschap steeds vaker aan de basis van ondernemen. Zonder onderzoek geen biotech-industrie. Zonder XML geen online business. Daarbij speelt innovatie de komende jaren een cruciale rol in de overgang naar een duurzame economie. Sync.nl selecteert, categoriseert, brengt prioriteiten aan en combineert dat tot het beste uit wetenschap, ondernemen en technologie. Voor artikelen doen we graag een beroep op vakdeskundigen, wetenschappers en freelancers om inhoudelijke kwaliteit en verrassende invalshoeken te creëren.’
Je kunt de artikelen gratis lezen, op de site, via RSS of GSM. Het magazine wordt uiteindelijk betaald door advertentie-inkomsten. Overigens heb ik die advertenties niet kunnen vinden op de site.
Maar daar gaat het me niet om. Het gaat me om iets dat ik op deze site aantrof: wat denk je dat er gebeurde toen ik ‘wijn’ intikte? Ik vond een artikel over de Qool-wijnen van Ilja Gort, onder de titel ‘Hippe Nederlander bedenkt met Qool dito dieetwijn’! Geheel passend bij Ilja’s marketingstrategie krijgen de Qool-wijnen in het Sync-magazine een soort wetenschappelijke verantwoording en respectabiliteit die we nu juist tegen het licht gehouden hadden én te licht hebben bevonden. Lees het artikel maar, en vraag je af of er nu zo’n degelijke redactie achter Sync zit. Die redactie houdt in ieder geval geen wijnblogs bij….

Categorie: Beleven Tags: Gezondheid, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in