Wijn en musea: op het eerste gezicht lijkt het een aparte combinatie, maar het is maar hoe je er naar kijkt. Ten eerste is er een trend te signaleren: steeds meer musea hebben restaurants die tot hot spots gerekend kunnen worden. Je kunt er binnen zonder toegangskaartje voor het museum, uiteraard. Zestz schreef er enige tijd geleden al over. Vooral Parijs is er sterk is, in de combinatie trendy restaurant en museum. Daarbij krijgt ook de wijn steeds meer aandacht in museumrestaurants. In ons eigen Rotterdam ontving het Restaurant van het Wereldmuseum enige maanden geleden van Grootspraak de titel ‘Wijnrestaurant van het Jaar’, vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en de boeiende kaart en wijnlijst.
Wijnhuizen vinden het opnemen van hun wijn in het assortiment van een museumrestaurant zelfs de moeite van een persbericht waard: zo ontving ik van het Spaanse Terras Gauda een bericht dat Abadía de San Campio, een fraai witte wijn uit de Rias Baixas, een plekje heeft verworven op de wijnlijst van The Art Institute of Chicago, een prestigieus museum in de VS.
Maar er is ook een andere manier om wijn met musea in verband te brengen: door te kijken wat voor wijn-gerelateerde objecten musea in hun collectie hebben. Al jaren probeer ik het trefwoord ‘wijn’ uit in iedere collectie-database die ik op internet tegenkom. En dan kom je de boeiendste zaken tegen.
Onlangs besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en de musea van Nederland voor te stellen op Twitter een sessie #collectievissen te organiseren rondom het thema #wijn. Collectievissen loopt al enige tijd; het is de bedoeling dat ieder deelnemend museum wekelijks een object uit de collectie presenteert op Twitter, rondom een thema dat op dinsdag onder de hashtag collectievissen bekend is gemaakt. En van 15 tot 22 januari was dat dus #wijn!
De sessie leverde een leuke collectie voorwerpen op, van een prachtig tafellaken met geborduurde wijnvlekken uit het Textielmuseum tot drinkgerei uit het Rijksmuseum, van foto’s van verdwenen wijnhandelaren in Den Bosch tot een spotprent van Opland uit de Koude Oorlog. Om deze collectie nog enige tijd te kunnen bewaren, maakte ik er een ‘verhaal’ van op Storify. Leuk om te zien hoe wijn een belangrijk onderdeel is van ons cultureel erfgoed!
En nu maar afwachten wat het Rijksmuseum of het Noordbrabants Museum straks na hun respectievelijke heropeningen gaan schenken… Ik zeg geen nee tegen die Abadia de San Campio!