• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tressalier uit Saint-Pourçain

6 november 2009 door Mariëlla Beukers

Je hebt wijnliefhebbers in soorten en maten. Sommige houden alleen van Bordeaux, anderen gaan voor Bourgogne. Een groot deel heeft niet echt een idee wat ze drinken: ze willen gewoon een lekkere fles voor bij de pasta. En dan zijn er die fanatiekelingen die kicken op iedere bijzonder druivenras dat in een wijn gaat, zoals ik. Toen ik dan ook twee flessen Saint- Pourçain toegezonden kreeg, was ik helemaal in mijn nopjes. Want in Saint-Pourçain zit meestal een flink percentage tressalier. Saint-Pourçain? Tressalier? Wat is dat nu in hemelsnaam weer?

Sinds dit voorjaar is Saint-Pourçain, een wijnregio zo’n 100 kilometer ten zuiden van Bourges, een officiële AOC. De regio produceert ongeveer 3 miljoen flessen per jaar; ongeveer 650 hectare is beplant met chardonnay, sauvignon blanc en tressalier (wit) en gamay en pinot noir (rood).
Maximaal 50% van de blend van witte Saint-Pourçain mag bestaan uit tressalier, een druivenras dat lichte, zure wijnen geeft. Tressalier staat elders wel bekend als sacy. Sacy staat aangeplant in het département Yonne (noorden van de Bourgogne), waar deze druif vooral gebruikt wordt voor de blend van crémant de Bourgogne. Volgens druivenrassenkenner Galet komt de sacy (en dus de tressalier) uit Italië, vanwaar het druivenras in de 13e eeuw naar de abdij van Reigny in Vermonton, Frankrijk kwam. Vanwege zijn hoge productiviteit was de druif erg populair, wat in 1732 leidde tot een verbod door het parlement van Besançon, later gevolgd door het parlement van Vermonton.

De wijnen die ik proefde, waren een 2008 Saint-Pourçain Blanc van 50% chardonnay, 25% sauvignon blanc en 25% tressalier, en een 2006 Saint-Pourçcain Le Grand Jardin, van 80% tressalier en 20% chardonnay.
De 2008 rook bloemig, met wat vanille, smaakte als chardonnay met wat frissere zuren en was kruidig in de afdronk. De 2006, met meer tressalier dus, kwam mineralig en wat minder vol over. We hadden de indruk dat hij iets frisser geweest zou zijn als we hem jonger hadden geproefd.
Beide ervoeren we als ‘fragiele’ wijnen, die heel lekker fris zijn op een terrasje in de Auvergne (waar Saint-Pourçain ligt) bij een visje of wat pure schaaldieren. Of zomaar, om de dorst te lessen. Of ze naar Nederland gehaald moeten worden, vind ik twijfelachtig. Voor € 9,95 koop ik toch ‘meer wijn’ dan deze twee, op zichzelf niet slechte, wijnen. De prijs-kwaliteitverhouding is naar mijn idee niet helemaal in orde.

De beide Saint-Pourçains waren afkomstig van François Ray, die naast witte wijnen ook rode maakt. Van de gamay maakt hij bovendien een verrukkelijke, uiterst gevaarlijke vin d’orange, L’Orang Ray. Aan de rode wijn van gamay wordt bittere sinaasappel, citroen en vanille toegevoegd. Een wijn die als limonade drinkt, maar niet het alcoholpercentage van limonade heeft…. Erg lekker, erg dorstlessend!

De wijnen van François Ray worden geïmporteerd door il diVino in Hilversum.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in