• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Trester uit de Ahr

1 april 2007 door Mariëlla Beukers

Het Ahrdal biedt niet alleen wijn. Veel producenten maken ook stooksels als grappa en marc. In Duitsland heeft dat andere namen: Weinbrand, Trester of Weinhefebrand bijvoorbeeld. Weinbrand is het product dat verkregen wordt door het destilleren van wijn. Uit de schillen en de pitten wordt Trester gestookt, wat in Italië grappa heet en in Frankrijk marc. De lie, ofwel de restanten wijnbezinksel met gist, wordt in Duitsland gedestilleerd tot Weinhefebrand.

Van de Mayschosser Winzergenossenschaft bracht ik een fles Spätburgunder Ahr Trester mee; 43% alcohol, heel zacht en heerlijk op een zachte lenteavond bij de vuurkorf!
Net als bij grappa wordt Trester druivensoort-specifiek gestookt: er is dus Spätburgunder Trester, Riesling Trester (volgens de Gault Millau 2006 is een bekende producent hiervan Randolf Kauer in de Mittelrhein), Gewürztraminer Trester (Weingut Freidrich Bester in de Pfalz) enzovoort.

Bij Weingut Kreuzberg in de Ahr weten ze er ook een leuk woordgrapje mee te maken: ze stoken Grapp’Ahr en laten dat in barrique rijpen. Voor 0,35 liter moet je dan wel € 13,60 betalen, terwijl de Spätburgunder Trester van de Mayschosser Winzergenossenschaft € 12,70 voor 0,70 liter kost. Ik vraag me af of je dubbel genot hebt van die Trester van Kreuzberg…. Dat zal ik bij een volgend bezoekje aan het dal maar eens moeten uitzoeken!
Helaas ken ik de Italiaanse grappa’s en Franse marc’s niet voldoende om een vergelijking met de Duitse brands te maken. Maar wat mij betreft haal ik de komende maanden nog wat flesjes digestief uit de Ahr. Ze zijn het werkelijk waard.

Categorie: Meer dan wijn Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in