Het Ahrdal biedt niet alleen wijn. Veel producenten maken ook stooksels als grappa en marc. In Duitsland heeft dat andere namen: Weinbrand, Trester of Weinhefebrand bijvoorbeeld. Weinbrand is het product dat verkregen wordt door het destilleren van wijn. Uit de schillen en de pitten wordt Trester gestookt, wat in Italië grappa heet en in Frankrijk marc. De lie, ofwel de restanten wijnbezinksel met gist, wordt in Duitsland gedestilleerd tot Weinhefebrand.
Van de Mayschosser Winzergenossenschaft bracht ik een fles Spätburgunder Ahr Trester mee; 43% alcohol, heel zacht en heerlijk op een zachte lenteavond bij de vuurkorf!
Net als bij grappa wordt Trester druivensoort-specifiek gestookt: er is dus Spätburgunder Trester, Riesling Trester (volgens de Gault Millau 2006 is een bekende producent hiervan Randolf Kauer in de Mittelrhein), Gewürztraminer Trester (Weingut Freidrich Bester in de Pfalz) enzovoort.
Bij Weingut Kreuzberg in de Ahr weten ze er ook een leuk woordgrapje mee te maken: ze stoken Grapp’Ahr en laten dat in barrique rijpen. Voor 0,35 liter moet je dan wel € 13,60 betalen, terwijl de Spätburgunder Trester van de Mayschosser Winzergenossenschaft € 12,70 voor 0,70 liter kost. Ik vraag me af of je dubbel genot hebt van die Trester van Kreuzberg…. Dat zal ik bij een volgend bezoekje aan het dal maar eens moeten uitzoeken!
Helaas ken ik de Italiaanse grappa’s en Franse marc’s niet voldoende om een vergelijking met de Duitse brands te maken. Maar wat mij betreft haal ik de komende maanden nog wat flesjes digestief uit de Ahr. Ze zijn het werkelijk waard.