Pff, ze komen maar wat vaak voor. Van die weken die maar niet voorbij willen gaan, of van die dagen waarop je ’s morgens al te moe bent om iets zinnigs voor je baas te gaan doen. En dan kom je ’s avonds thuis, en moet je ook nog eens gaan koken… Wij hebben hier in huis sinds jaar en dag een prima recept voor dergelijke dagen: spinaziepannenkoeken met zalm en crème fraiche. Echt troost-eten. En daarbij dan een fles opwekkends, iets bruisends. Champagne, bijvoorbeeld. Jawel, ‘gewoon’ champagne. Nou geef ik toe dat de fles Taittinger Nocturne City Lights die ik vorige week vrijdag bij die pannenkoeken open maakte misschien wel een beetje duur is. En dat je zoiets niet al te vaak kunt doen. Maar hé, je leeft maar een keer, en in een prima stemming het weekend beginnen is ook wat waard. Dus bewaar de tip in ieder geval voor als je nog eens een fles goede mousserende wijn hebt staan en behoefte hebt aan mijn pannenkoeken. Deze champagne is overigens ook heel geschikt voor ’s avonds laat, bij de oliebollen, wat mij betreft.
De Taittinger Nocture City Lights is namelijk een Sec, gemaakt met 40% chardonnay en 60% pinot noir en pinot meunier. Druiven uit dertig verschillende wijngaarden en wijnen van verschillende jaargangen worden geblend; daarna wordt de fles circa vier jaar weggelegd voordat hij klaargemaakt wordt voor verkoop en drinken. Dankzij een forse scheut rietsuikerstroop als dosage (17,5 gr/liter) krijgt de wijn zijn ronde en zachte karakter, waardoor hij bij velen in de smaak valt. Sommigen noemen het zoet, maar mij persoonlijk viel die zoetheid nauwelijks op. En vanwege diezelfde rondheid ook goed bij de oliebollen.
Wil je de pannenkoeken zelf maken? Hier volgt het recept. Het is niet van mij, maar van ‘Martijn’, en komt uit een blad van een bekende supermarkt.
Nodig voor 4 personen
200 gram bloem, 2 eieren, 450 ml melk, 5 el olie, 1 teentje knoflook, fijngesneden, 1 uitje, fijngesneden, 1 zak verse spinazie (300 gram), 1 bakje gerookte zalmsnippers (200 gram), 2 el dille, gesneden, 4 el crème fraiche
1. Roer de bloem, de eieren, de melk en de wat zout in een grote kom tot een glad beslag. Laat het even rusten.
2. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin op zacht vuur de knoflook en de ui tot ze glazig zijn. Schep de spinazie door het mengsel. Roer het spinaziemengsel door het beslag en pureer het met een staafmixer.
3. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak hierin een pannenkoek. Herhaal dit tot het beslag op is. Houdt de gebakken pannenkoeken warm op een bord op een pan met kokend water.
4. Zet de pan met de pannenkoeken op een bord op tafel, met daarnaast schaaltjes zalm, dille en crème fraiche. En laat iedereen zijn eigen pannenkoeken opmaken.
Eet smakelijk! En vergeet niet er een glas champagne bij te schenken.
[Voor de goede orde: ik ontving de Taittinger Nocturne City Lights als proeffles. De prijs ligt rond de 55 euro.]