Een van de grootste verrassingen tijdens mijn bezoek aan de Moravische wijngebieden was waarschijnlijk de eerste slok Frankova 2009, die we kregen in de vinificatieruimte van Trpĕlka & Oulehla in Moravskĕ Bránice, in het uiterste noorden van de wijnregio Znojmo. Na heel veel wijnen die ochtend, wit en rood, waar we niet over naar huis wilden schrijven, eindelijk iets goeds! Je hoorde een zucht van verlichting door de groep wijnschrijvers gaan: pff, gelukkig, we kunnen hier ook leuke dingen ontdekken….
Dat gevoel werd alleen nog maar sterker toen we ook de Svatovavrinecke 2009 en de Rulandske modré 2007 mochten proeven. En dat gevoel is gebleven, de rest van de reis: in Tsjechië wordt door een aantal bedrijven uitstekende rode wijn gemaakt. Via Twitter kwam ik er zelfs tijdens de reis nog achter dat een aantal van die wijnen de weg naar Nederlandse restaurants al heeft gevonden, onder andere De Bokkendoorns.
Trpĕlka & Oulehla
Twee bedrijven licht ik eruit, hoeveel we her en der meer goed rood hebben geproefd. Allereerst het al genoemde Trpĕlka & Oulehla, waar Luboš Oulehla ons uitleg gaf over het bedrijf dat zijn schoonvader, de T in de naam, heeft opgericht. Trpĕlka & Oulehla brengt zijn wijnen op de markt onder de naam Regina Coeli, naar een klooster dat in de buurt stond en hier in de 12e eeuw de wijnbouw introduceerde. Het bedrijf omvat 28 ha. wijngaard, allemaal aangekocht na 1989. 60% van de aanplant bestaat uit rode druivenrassen, 40% uit witte. Voornamelijk klassieke druivenrassen worden verbouwd: pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc, blaufränkisch e.a. Daarnaast is er een beetje palava en andré, een rode kruising tussen blaufränkisch en saint laurent. De wijngaarden van Trpĕlka & Oulehla liggen in de regenschaduw van de heuvels; er valt slechts 340 mm regen per jaar. Koel is het ook in dit microklimaatje, omdat de wijngaarden iets hoger boven zeeniveau liggen. Irrigeren zou mogen, maar dat doen ze niet, aldus Luboš Oulehla.
Het bedrijf doet aan geïntegreerde landbouw: duurzame methoden zonder biologisch te zijn. De bodems zijn zeer divers: er komt graniet voor in sommige percelen, met een hoog ijzergehalte, maar ook kalk. Dit alles zorgt ervoor dat Trpĕlka & Oulehla frisse wijnen kan maken, met mooie zuren. En dat hebben we geproefd!
- Frankova/Blaufränkisch 2009: rijpt gemiddeld 9 maanden op grote houten vaten. Paarsblauw van kleur, fris en fruitig in geur in smaak, rokerige afdronk. Echt lekker!
- Svatovavrinecke/Saint Laurent 2009: Pittig en stevig, hoge zuren, heel fruitig, rokerig.
- Rulandské modré/Pinot noir 2007: heel prettig en fris, geparfumeerd, fluwelig, afgeronde tannines, kwaliteit! En dat allemaal voor prijzen van circa 7 à 8 euro ter plekke! De wijnen van Trpĕlka & Oulehla worden door Mostt geïmporteerd in Nederland.
Jedlička & Novák
Een tweede bedrijf dat goede rode wijnen produceert is Jedlička & Novák, in Bořetice in de subregio Velké Pavlovice, een familiebedrijf dat ook al met succes naar Nederland exporteert (via Mostt). Het is min of meer een voortzetting van een bedrijf uit 1932 en bezit 45 ha. wijngaard. Er worden 220.000 flessen per jaar geproduceerd; vooral rode wijnen, want de subregio is vooral rode-wijngebied. Naast wijnen van één druivenras worden ook bijzondere cuvées gemaakt, waaronder er één is die heel expliciet naar een 13e-eeuwse voorganger verwijst, de Cuvée Kácary. Kácary was al in de Middeleeuwen een beroemde wijngaard, en de naam was beschermd. Anno 2011 gaat er pinot noir, saint laurent en andré in de blend van Kácary. Stanislav Novák vertelde ons dat sommige stokken van deze wijngaard extreem weinig fruit leveren: slechts 0,75 kilo, wat 0,5 liter wijn geeft. Ieder druivenras wordt apart gevinifieerd. Opvoeding is deels op grote houten vaten, deels op vaatjes van 550 liter. Ik vond het één van de betere wijnen van het huis, kruidig en met veel rood fruit, zacht en zwoel. Echt een mooie wijn, en dat voor maar € 9,- consumentenprijs (in Tsjechië).
De stijl van het huis is sowieso fruitig! De rode wijnen moeten vooral veel fruitkarakter uitdrukken, en hout wordt alleen gebruikt om dat te ondersteunen. Hout is bovendien in de minderheid: roestvrijstalen tanks hebben de overhand.
Dat fruitige kwam bijvoorbeeld ook heel goed tot uiting in de Dornfelder 2008, een heerlijke pizzawijn, of prima als gekoeld apéritief in te zetten: fruitig en licht rokerig, wat lichter van kleur van dan veel Duitse Dornfelders, geurend naar rood fruit en viooltjes, stevige zuren, 12% alcohol.
Een andere uitstekende wijn was de Saint Laurent 2008, die zijn vergisting op grote houten vaten doormaakte, en daarna nauwelijks ingrepen onderging. Hij had in geur en smaak veel pruimig fruit, was zacht en mild en licht kruidig. Met slechts 12,5% weer een prima rode wijn voor vele gelegenheden.
Tot slot nog aandacht voor de André 2009. André is een kruising ontwikkeld in 1936, tussen blaufränkisch en saint laurent. Het druivenras rijpt laat, en heeft aroma’s en smaak van zure wilde kersen. Het levert meestal degelijke wijnen, goed doordrinkbaar, met hoge zuren en veel fruit.