• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Turkse wijn, Turkse hapjes

29 oktober 2017 door Mariëlla Beukers

 

Rosé
Acili ezme
Börek
Yazzara en dolma

Dolma, sarma, ezme: het gevulde, gerolde en geprakte. Termen uit het Turks, die ik afgelopen woensdag leerde tijdens een proeverij van Turkse wijn geïmporteerd door De Turkse Wijnkelder. Eigenaresse Eliëtte Yilmaz-Bos zette ons tijdens een proeverij van de wijnen van LA Winery, een modern Turks wijnhuis, diverse heerlijke Turkse hapjes voor, zelf gemaakt. Toen zij het over ‘dolma’ had, verwachte ik in wijnbladeren gerolde rijst. ‘Dolma’ blijkt echter ‘gevuld’ te betekenen, en kan van alles zijn dat gevuld is. Zoals de heerlijke gedroogde paprika’s gevuld met rijst die ze had gemaakt. Analoog aan ‘dolma’ betekent ‘sarma’ ‘gerold’: hapjes gerold in iets. En ‘ezme’ betekent ‘geprakt’: bijvoorbeeld de verrukkelijke ‘geprakte’ tomaat die Eliëtte ons voorzette, acili ezme of tomatensalsa. Daarnaast waren er diverse smeerseltjes (humus), de bekende köfte zowel van gehakt als van gort (bulgur), en börek, een soort koek met spinazie. Mijn favoriete combinaties van die avond? De stevige LA Smyrna Rosé van grenache en syrah met een voor oorsprong Arabische wortel/pompoen dip (yazzara) en Mon Rêve Montepulciano met acili ezme. Binnenkort vertel ik meer over de wijnen van LA Winery, vandaag een van Eliëtte’s overheerlijke recepten, de yazzara.

Benodigdheden

  • halve flespompoen
  • 1 winterwortel
  • ½ liter groentebouillon
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • pul biber (rode pepervlokken) naar smaak
  • 4 eetlepels crême fraiche of Turkse of Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • citroensap naar smaak
  • scheutje olijfolie
  • zout, peper

Schil de pompoen en wortel en snijd ze in stukjes. Smelt wat boter in een pan. Bak de pompoen en wortel ± 5 minuten en giet er dan de bouillon over. Laat dit ± 15 minuten koken tot de pompoen en wortel zacht zijn. Giet af en pureer tot een egale mousse. Pers de knoflook uit, en meng die samen met de overige ingrediënten door de massa.

Serveren met Turks brood en een koel glas Smyrna Blush van LA Winery. Afiyet olsun! Eet smakelijk!

Categorie: Wijn & eten Tags: Recepten, Turkse wijn, yazzara

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in