• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tussen de druiven: verslag van een jaar in McLaren Vale

19 januari 2012 door Mariëlla Beukers

Geef maar toe, we dromen er allemaal wel eens van. Tenminste, alle wijnliefhebbers dan. Een eigen wijngaardje, zelf wijnmaken, het goede leven, dagelijks buiten onder een stralende hemel aan de slag in de natuur. ’s Avonds vrolijk lachend op je terras met vrienden en een eigen fles wijn. Tja… nou, ik niet hoor. Ik heb één keer wijn gemaakt, van een paar kilo riesling uit eigen tuin. Nooit meer! Wat een gedoe. En dat idyllische plaatje, over zon, terras en vrienden, dat klopt ook voor geen meter in 90% van de tijd. Het is keihard werken in die wijngaarden!

Toch blijven er ieder jaar mensen die die droom waarmaken. Zo ook journaliste Remke de Lange. Ze trok met man en kind een jaar lang naar Australië, om er vier seizoenen lang te ervaren hoe het nu echt toegaat op een wijnbedrijf. En zij schreef er een boek over, Tussen de druiven, dat vandaag verschijnt. Samen met het boek presenteert zij ook haar Eigen Wijn, Rem’s Row 2010, een ‘zonnige Aussie Shiraz van de druiven op één rij in het veld’.

Dat huis, dat is Gemtree Winery, een relatief klein familiebedrijf in McLaren Vale, één van de beroemde Australische wijngebieden, gelegen ten zuiden van Adelaide. De Lange en haar gezin betrekken een huisje waar normaal gesproken de plukkers tijdens de oogst huizen, en maken er van najaar 2009 tot najaar 2010 mee wat er in het dorp McLaren Flat gebeurt. Zoonlief gaat naar school, manlief schrijft en De Lange gaat aan de slag in de wijngaarden en kelders van Gemtree. Zij werkt in de wijngaarden, tussen kangoeroes en een enkele koalabeer, tussen eucalyptusbomen en duizendpoten. Daarnaast reist ze heel wat rond, spreekt met naburige wijnboeren en leert het land en de Australische wijnindustrie van binnenuit kennen. Last but not least maakt ze met hulp van Mike Brown haar Eigen Wijn; Mike is schoonzoon van Gemtree eigenaar Paul Buttery en de wijnmaker van het bedrijf.

Tussen de druiven is vlot geschreven, en De Lange weet haar passie en bezigheden uitstekend te beschrijven. Wijnliefhebbers zullen er een heerlijk boek aan hebben, voor niet-kenners gaat het soms misschien wat snel allemaal. De Australische wijnindustrie komt goed uit de verf, en ook de grote problemen waar deze mee kampt worden uit de doeken gedaan. De Lange schetst de dilemma’s waarvoor Australische wijnmakers zich gesteld zien; zij mag zelfs deelnemen aan de crisisbesprekingen tussen de leden van de familie. Het bedrijf brengt niet genoeg geld op, en een oplossing vinden is nog niet zo makkelijk als je weet dat Australië een enorm druivenoverschot heeft, met de bijbehorende wijnplas.

Een bezwaar van het boek vond ik echter wel het volgende: in de inleiding krijg je de indruk dat De Lange ons een compleet beeld gaat schetsen van alles wat er zo’n jaar lang op een ‘winery’ gebeurt. Van lente tot zomer tot herfst en winter. Maar dat viel tegen. In de eerste weken van haar verblijf lezen we hoe zij mag helpen bij het uitdunnen van trossen druiven, maar daarna horen we tot de oogst in de herfst zo goed als niets meer over het werk in het wijngaarden. Ook het werk in de winter komt er bekaaid vanaf. Wel is er veel aandacht voor de oogst, en natuurlijk voor het maken van de Eigen Wijn. Enerzijds is dit fascinerend leesvoer, anderzijds miste ik de beslissingen die eerder in het jaar in de wijngaard genomen moeten zijn.

Erg prettig zijn gelukkig wel weer de twee kaartjes achterin en de bibliografie, voor degenen die nog wat verder in de Australische wijnwereld willen duiken.
Remke de Lange is inmiddels weer terug in Nederland, met haar Eigen Wijn, een échte Australische Shiraz. Ze volgt de opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie en schrijft over film en tv in de Trouw.

Remke de Lange, Tussen de druiven. Vier seizoenen in een Australische wijngaard, Ambo 2012, isbn 978 90 263 2425 3, prijs € 19,95; verkrijgbaar in de boekhandel en bij Bol.com

Categorie: Beleven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Australië, Gemtree, McLaren Vale, Remke de Lange, Shiraz, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in