• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Tweede Master of Wine voor Nederland

22 november 2012 door Mariëlla Beukers

[Persbericht]

Directeur Siobhan Turner van het Institute of Masters of Wine® maakte vandaag bekend dat Cees van Casteren zich vanaf heden Master of Wine mag noemen. In 2009 slaagde Van Casteren al voor het examen voor Master of Wine, maar moest toen nog een dissertatie schrijven voordat hij die twee begerenswaardige letters achter zijn naam mocht zetten. In 2011 werd zijn dissertatie (An Examination of Chenin Blanc as the Potential Reference Wine of South Africa) niet geheel goedgekeurd; recentelijk is dat wel gebeurd. Daarmee is Cees van Casteren nu de tweede Master of Wine van Nederland.

In zijn dissertatie onderzoekt Van Casteren de potentiële rol van Chenin Blanc in Zuid-Afrika als referentiewijn op vijf aspecten: onderscheidende stijl, aantoonbare kwaliteit, commerciële significantie, commitment van de industrie en support van de pers. Aangezien op vier van deze vijf aspecten het onderzoek gemengde resultaten gaf, kan niet geconcludeerd worden dat Chenin Blanc het op dit moment in zich heeft om de onbetwistbare referentiewijn van Zuid-Afrika te worden.

Van Casteren studeerde in 1988 af als doctorandus bedrijfseconomie aan de Katholieke Universiteit Tilburg en slaagde in 1998 voor zijn Vinologenexamen. In 2000 en 2003 was hij Vinoloog van het Jaar (Prix Pommery) in 2003 ontving hij de Rosemount Writer’s Bursary en in 2006 werd hij Ambassadeur du Champagne® in Nederland. Van Casteren schreef tevens tien boeken sinds 2004. Voorts heeft hij een wekelijkse column in dagblad De Gelderlander en is hij redacteur bij Meininger’s Wine Business International. Daarnaast schrijft hij freelance voor diverse publicaties. Als consultant is Van Casteren verbonden aan Lallemand S.A. in Canada en aan het Center for the Promotion of Imports from Developing Countries (CBI) in Den Haag. Ook schrijft hij teksten en proefnotities voor Sligro, Léon Colaris en de Wijnproevers. Samen met Chantal Smeets (die vorig jaar een half pass voor het examen Master of Wine behaalde) geeft Van Casteren wijncursussen in de maatschap Liquid Assets.

 

Categorie: Nieuws Tags: Cees van Casteren, Master of Wine

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in