Op 17 en 18 april jl. vond voor de tweede keer het landelijke wijnevenement Grootse Wijnen, Kleine Importeurs plaats. Ruim 750 consumenten en 220 professionals bezochten het evenement in de Showkas Arendshoeve in Aalsmeer. Naast bijna 60 importeurs waren er ook meer dan 30 producenten, wat het evenement voor het publiek erg interessant maakte. Zelf was ik er op zondag. Ik ging in eerste instantie voor de promotie van de Wijnwebwinkelgids, maar gelukkig heb ik ook heel wat lekkers kunnen proeven.
Rohrwolf
De wijn die de meeste indruk heeft gemaakt is – hoe kan het ook anders na mijn reis naar Oostenrijk vorig najaar – een wijn uit de omgeving van de Neusiedlersee, van de jonge wijnmaker Thomas Schwarz van Kloster am Spitz. Ik proefde de Rohrwolf 2006 bij de stand van Lekker Sapje, importeur van het bedrijf in Purbach, aan de westelijke oever van de Neusiedlersee. Thomas zelf lichtte op de beurs zijn wijnen toe, en vertelde mij over de opvoeding van de wijn, 24 maanden in grote gebruikte vaten van 500 liter. En over de stijl van de wijn, gemaakt van 100% Blaufränkisch, maar heel anders van karakter dan de wijnen uit de Leithaberg DAC. Thomas wil met de Rohrwolf veel meer de wijnen van ‘vroeger’ benaderen, een stijl waarin de mineraliteit van de bodem een grote rol in speelt, naast het sappige fruit, met aroma’s van kersen, rode bessen en zelfs wat groene kruiden. De Rohrwolf lijkt vooral qua structuur meer op de Blaufränkisch uit Eisenberg, zuidelijker gelegen, dan op die Leithaberg. Een wijn om bij gelegenheid nog eens rustig voor te gaan zitten, en een wijngoed om in de gaten te houden.
Ebner-Ebenauer
De producent die het meeste indruk op mij maakte kwam ook uit Oostenrijk: in een Taste & Talk-workshop maakte ik kennis met de jonge wijnmaakster Marion Ebner-Ebenauer, die samen met haar man het wijngoed van de ouders van haar man heeft overgenomen. Met veel passie wist Marion de bezoekers te boeien en haar wijnen uit te leggen. Het wijngoed ligt in Poysdorf, in het Weinviertel, helemaal tegen de grens met Tsjechië aan. Na de overname heeft het echtpaar, beide opgeleid ‘in de wijn’, eerst veel studie gemaakt van het potentieel van de wijngaarden. Weingut Ebner-Ebenauer doet inmiddels veel van zich spreken, en wordt onder wijnliefhebbers, zeker die van Oostenrijkse wijn, hoog gewaardeerd. En met recht: ik proefde een frisse en fraaie reeks Grüner Veltliners, van verschillende wijngaarden, die om nadere kennismaking vragen. Het indrukwekkendste was de Alte Reben 2009, gemaakt van stokken van 55 jaar oud. Elegant, vettig, vol met hints van laurier, citrus. Niet alleen de inhoud van de flessen van Ebner-Ebenauer is overigens fraai, ook de vormgeving van etiketten en de website mag er zijn.
Drie lijnen
Ebner-Ebenauer maakt momenteel wijnen in drie lijnen: simpele huiswijnen Vom Haus (heerlijk, ik proefde ze op All That Jazz), de Weingutslinie, waar we diverse Grüner Veltliners van proefden, en de Black Edition. Van deze laatste serie, de top van het huis, proefden we een Pinot Noir uit 2008. Zelf heb ik een 2007 in de voorraad liggen, en na het proeven van de 2008 vermoed ik: dat wordt genieten. Importeur van Ebner-Ebenauer is Good Grapes.
Kijk voor een kort interview met Marion op Haidu.net, waar Julia Sevenich een boeiend verslag geeft van een tripje met Marion door het Weinviertel.