27% van onze nationale wijnconsumptie komt uit een niet-Europees land, lees ik vandaag in het persbericht voor ‘Ontdek de Nieuwe Wereld 2007’, het jaarlijkse evenement van Perswijn. Tien jaar geleden was dat nog slechts 4%. In Nederland lijken we dan nog achter te lopen: in het Verenigd Koninkrijk is al 50% van de nationale consumptie uit de Nieuwe Wereld afkomstig.
Absoluut favoriet in Nederland zijn de Zuidafrikaanse wijnen. Vandaag staat op Drinkblog een goed overzicht van die enorme toename van de consumptie van Zuidafrikaanse wijn in Nederland.
Maar tot nu toe ben ik ze nog niet tegengekomen, Zuidafrikaanse wijnen waar ik voor thuis blijf. Of het moet die ene Lammershoek Roulette 2004 zijn, een cuvée van shiraz, carignan, grenache en een snufje viognier.
Voor Wine Blogging Wednesday hebben we inmiddels ook al wat Nieuwe Wereld geproefd: Argentinië, Australië en nu dus Zuid-Afrika. Nog te weinig om te kijken of de Nieuwe Wereld er beter of slechter vanaf komt dan de Oude Wereld. En wat is nu eigenlijk Oude of Nieuwe Wereld? Sommigen zouden de Spaanse wijnen die we in oktober dronken ook beoordelen als uit de Nieuwe Wereld. Het waren wijnen die met moderne technieken gemaakt zijn, afkomstig uit een land dat misschien nog sterker dan sommige landen buiten Europa in opkomst is.
Ik begin inmiddels wel heel benieuwd naar de Chenin Blancs van Groot Parijs te worden. Ze staan bij ons voor vrijdag gepland, bij rogvleugels. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wat deze Chenins betreft een beetje met mijn handen in het haar zit. Wat zijn dit voor wijnen? Waar passen ze bij? Bij wat voor gelegenheden zou ik ze drinken? Zou ik ze iemand cadeau durven geven? En aan wie dan? Chenins uit Frankrijk ken ik goed; we zijn jaren achtereen in de Loirevallei op vakantie geweest en hebben er diverse wijnen van chenin blanc gedronken. Wijnen uit Vouvray en Savennières (droog), of uit de vallei van Layon (zoet), of uit Saumur (mousserend) bijvoorbeeld. Die wijnen kan ik plaatsen, daar heb ik een kader voor, heb ik ervaring mee. Maar de Zuidafrikaanse Chenin weet ik nog niet goed een plekje te geven in mijn wijnervaringen. Ik heb wel eens Zuidafrikaanse Steen op, uit de supermarkt. Aangezien Steen gewoon een andere naam voor Chenin Blanc is, ken ik de wijnen dus wel. Maar die hebben geen blijvende indruk achter gelaten.
Kortom, voor mij is deze Wine Blogging Wednesday nog veel meer een ontdekkingsreis dan anders: in tegenstelling tot andere keren heb ik geen idee wat ik in de fles kan verwachten. Bovendien ken ik de Zuidafrikaanse keuken niet.
Nog twee nachtjes slapen, dan zal ik het weten.