• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Uitgelezen Auslese

9 oktober 2006 door Mariëlla Beukers


Als cadeautje krijgen wij regelmatig een fles wijn. De ene fles is wat beter dan de andere, maar heel slecht zijn ze gelukkig niet vaak. Topkwaliteit zit er meestal echter ook niet bij.
Daarom was het gisteren dan ook een enorme verrassing toen wij een van de buren gekregen fles Duitse Riesling Auslese openmaakten. Al na de eerste slok riepen we uit: Wauw, van wie is dit, waar komt het vandaan? Zouden de buren hier nog meer van in huis hebben? We hadden puur bij toeval een onvermoede schat in onze collectie opengetrokken.

Op het etiket troffen we de volgende informatie: Dr. Randolf Kauer, Riesling Auslese Oberdiebach Fürstenberg 2005, Mittelrhein. Mittelrhein? Bestond dat eigenlijk wel als wijngebied? We hadden er nog nooit van gehoord. Gelukkig bracht The Wine Atlas of Germany van Stuart Pigott uitkomst. Mittelrhein is een wijngebied noordelijk van de Moezel en omvat een smalle strook land langs de oevers van de Rijn, ruwweg van Bonn tot Bingen. De wereldberoemde Lorelei ‘zit’ midden in dit gebied, even ten noorden van het plaatsje Bacharach, waar Randolf Kauer zijn weingut heeft.

Mittelrhein blijkt inderdaad één van de minst bekend wijnregio’s van Duitsland te zijn, hoewel er enkele zeer goede producenten van Riesling wonen. Die goede producenten zitten bijna allemaal in de omgeving van Bacharach, een middeleeuws stadje dat al eeuwen een grote rol speelt in het wijntransport over de Rijn. Het merendeel van de wijnboeren in de rest van het gebied echter heeft zich vooral gericht op veel en goedkoop. Zij verkopen hun druiven aan grote bedrijven die mousserende wijn maken of rechtstreeks per glas aan de toerist. Zo was het in ieder geval in 1995, ruim elf jaar geleden, aldus de gegevens uit The Wine Atlas. Ik vrees dat het anno 2006 nog niet heel veel anders is, want op Riesling en Co., enige weken geleden, was maar één producent uit de Mittelrhein aanwezig. Helaas heb ik zijn wijnen toen niet geproefd.

Dr. Randolf Kauer is volgens The Wine Atlas één van de topproducenten van de Mittelrhein. Zijn domein is vrij klein, 3.3 ha, en is voor 90% beplant met riesling. De overige 10% is spätburgunder (pinot noir). Opbrengsten op de extreem steile hellingen langs de Rijn zijn 50-60 hl per hectare voor de riesling en 40-45 hl per hectare voor de spätburgunder. Kauer is aangesloten bij Ecovin en produceert biologische wijnen (waarover later meer). Zijn wijnen zijn uitstekende representanten van wat Mittelrhein-wijnen kunnen zijn. Ze zijn mineralig, maar ook vol, complex en aromatisch, met een enorm potentieel om te rijpen.

Onze Riesling Auslese Oberdiebach Fürstenburg was eigenlijk nog een baby. Wel verrukkelijk om nu al te drinken, maar eigenlijk nog veel te jong. Als je de fles nog een fors aantal jaren laat liggen, zal zijn fantastische karakter nog meer naar boven komen. Wij dronken deze Auslese bij een appelcrumble, een supercombinatie. De wijn had slechts 10% alcohol en bevatte 87 gr. restsuiker per liter. In de neus ontdekten we fris fruit: appel en citrus. De smaak was vol maar fris, appeltjes, druiven, rijpe perziken of abrikozen. Een pittige afdronk maakte het geheel helemaal af. Volgens de website is de prijs voor een halve liter slechts € 12,50. Waarschijnlijk gaan we er wel een doosje van bestellen!

Categorie: En verder.... Tags: Duitsland

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    9 oktober 2006 om 18:37

    In het wijnbouwgebied Mittelrhein worden, zeker rond het plaatsje Bacharach, door diverse wijnmakers goede tot zeer goede wijnen gemaakt. Ik noem maar even Ratzenberger, Florian Weingart, August Perl, Toni Jost, “jouw” Randolf Kauer en Fritz Bastian.

    Afgelopen maart bezocht ik het gebied Mittelrhein en kocht wijn in Bacharach bij Fritz Bastian. Zie mijn Wijnerij-log: http://www.wijnerij.web-log.nl/wijnerij/2006/04/geproefd_maanda.html

  2. Michael de Groot zegt

    10 oktober 2006 om 20:42

    Interessante wijnsite, mooi vormgegeven en klantvriendelijk mijn aanbeveling. Kijk ook eens op http://info.wijn.org en http://www.provinum.nl voor interessant wijnnieuws.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in