In Nederland slaat de Elfsteden- en schaatskoorts toe. In Duitsland wordt vooral over Eiswein gesproken! De Eiswein-oogst van deze winter blijft nieuwe records produceren. Zo werden in de ochtend van 4 februari door de Fellbacher Weingärtner druiven geoogst bij -18 graden Celsius; suikergehalte was 275 graden Oechsle, een absoluut record. Het betrof Spätburgunder-druiven, die waarschijnlijk een uitzonderlijke rosé Eiswein zullen gaan leveren. Fellbach ligt in Baden-Würtemberg. Tot het 25-koppige oogstteam bij Weingärtner Fellbach hooorde ook de wijnkoningin van Württemberg Petra Hamer. Het Eiswein-seizoen in Duitsland strekte zich uit van half januari tot begin februari: eind januari werden druiven voor Eiswein geoogst in Saale-Unstrut, half januari in de Rheingau, Franken, Pfalz , Moezel en andere delen van Baden en Würtemberg.
Voor Eiswein moeten de druiven minimaal een nacht van -8 graden Celsius ondergaan hebben. Alleen de meest gezonde druiven weerstaan de lange tijd aan de druivenstok. Bedenk dat deze druiven sinds oktober, toen hun broertjes en zusjes in nabij gelegen rijen wijnstokken werden geoogst, zijn blijven hangen. Als je als druif niet in optimale conditie was op dat moment, redde je het niet tot januari of zelfs februari!
Lees meer over Eiswein op de site van het Duitse Wijninstituut.