Anno 2013 schrijven we in Nederland wat af over wijn. Kenners en liefhebbers, jong en oud, professionals en consumenten: allemaal hebben we wel iets te melden over onze favoriete drank. Velen doen dat via de social media (Twitter, Facebook), en een groeiend aantal heeft een blog waarop met meer of minder regelmaat gepubliceerd wordt.
Toen ik in 2003 samen met Petra de Boevere (het Meisje van de Slijterij) als eerste over wijn ging ‘bloggen’, liepen we daarmee in Nederland tamelijk voorop. Petra was en is een professional, in bezit van een gedegen opleiding én een slijterij. Vanaf het begin was zij echter een enorme stimulans voor diegenen onder ons die vanuit liefhebberij begonnen, en niet vanuit het vak. En dat waardeer ik nog steeds enorm in haar! Al in die tijd ontstonden de eerste ‘real life’ contacten tussen diverse wijnliefhebbers, dankzij een blog op internet. Want natuurlijk kwamen we ook bij elkaar, al was het niet erg vaak.
Online – offline
Vergeleken met het buitenland liepen we in 2003 bepaald niet voor de troepen uit. Vooral in Amerika had je toen al een aantal gerenommeerde wijnbloggers. In de loop der jaren heb ik diverse van die internationale wijnliefhebbers leren kennen, vooral ook dankzij de European Wine Bloggers Conference. Twitter en Facebook speelden vervolgens een grote rol in het vergroten én verdiepen van die contacten. Want de online relaties zorgden al snel voor meer offline ontmoetingen, buiten EWBC om, zoals tijdens reisjes naar Steiermark of de Etna.
Die internationale contacten zijn mij intussen enorm dierbaar geworden, en wel om één heel duidelijke reden: nergens trof ik onder mensen die ‘bezig zijn met wijn’ zo’n oprechte belangstelling in elkaar als hier, in deze wereldwijde gemeenschap. Hier staat weliswaar de wijn centraal, maar veel meer nog het sámen genieten van en leren óver wijn. Je opleiding of kennisniveau doen er minder ter zake, wél je bereidheid om te leren of met elkaar te genieten van een goede maaltijd met een bijzonder glas wijn. Zo kon het gezelschap op de Etna zonder problemen bestaan uit gevestigde én beginnende wijnschrijvers, gewone liefhebbers en gedreven ambassadeurs, jongeren en 60-plussers.
Dankzij die internationale wijncontacten via de social media werd vorig jaar op 14 februari een bijzondere groep opgericht. Mede-oprichter is de Master of Wine-student Luiz Alberto, die onlangs op zijn eigen blog de #winelover tasting notes publiceerde. Ik geef ze hier, in het Engels en natuurlijk met zijn toestemming.
#winelover
Vintage- 2012
Variety – everybody who loves wine
Body – a strong, connected community that expresses itself through open minded social media and ‘real life’ conversations and events
Color – red, white, rosé… all races, faiths, and nationalities
Terroir – soil rich in wine knowledge and story sharing, with roots around the globe
Nose – powerful sense of open social interaction, spreading wine love and interest
Mouth- English is our language. In an effort to be a truly open community, involving as many people as possible, this is the language our community uses for all postings
Style – soft and generous. Interesting conversations among fellow #winelovers, so please share your experiences.
Our community exists to promote the love of wine through digital media, social and educational events, as well as a wide array of information sharing. Come one, come all, to share your food pairings, tasting notes, blog posts, and web articles. Invite your friends, family, neighbors, and workmates. And make sure you attend a #winelover hangout when one happens near to you. It’s an amazing experience that may change your #life! 🙂
We are people from around the world sharing a passion for wine, invested in social media to facilitate greater communication, education, and promote wine based business for all facets of the wine industry, from vineyard to glass.
Umbria for #winelovers
En naar de viering van de eerste verjaardag van die community reizen Nico en ik donderdag af! Heel toepasselijk wordt het feest gehouden in Umbrië, in de stad Terni, waar de heilige Valentijn begraven ligt; 14 februari is zijn naamdag! We zullen er als gasten van de Umbrische wijnautoriteiten wijnen proeven, kennismaken met lokale specialiteiten en natuurlijk met elkaar het glas heffen, op de vriendschap, de liefde en de wijn. We zullen genieten van één van de boeiendste producten ter wereld, samen met vrienden en geliefden. We zullen er kennismaken met sagrantino en trebbiano spoleto, met de wijnen van Orvieto en Montefalco; met truffels en met pasta, en hopelijk ook met de rijke kunst en cultuur van het gebied.
Ik zie jullie volgende week weer, opnieuw een ervaring rijker, dankzij de social media! En wil je lid worden van de groep? Op Facebook volstaat één muisklik!