• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vakantielectuur

11 juli 2006 door Mariëlla Beukers

Vakantietijd! Tijd om stapels boeken te lezen, in de tuin, voor de tent, in het vliegtuig, waar dan ook. Diverse wijnboeken vragen om mijn aandacht. Zo zou ik dolgraag van George M. Taber het boek over de Judgment of Paris lezen. Of Extremely Pale Rosé, een boek dat recent door twee Engelse liefhebbers is gepubliceerd. Ze beschrijven een tocht door Frankrijk, op zoek naar de bleekste rosé die ze kunnen vinden. Het boek moet erg leuk zijn.

Vorig jaar las ik Zout van Marc Kurlansky, nu is er van zijn hand The Big Oyster, een boek over de geschiedenis van New York gezien vanuit het perpectief van de oester. Het schijnt dat de oesterbanken in de rivier de Hudson in vroeger eeuwen de armen voorzagen van goedkoop voedsel. En bij de aanleg van de metro zijn lagen en lagen met oesterschelpen gevonden…. Fascinerende lectuur, lijkt me. Een Nederlandse vertaling is ook al verschenen.

Maar wat ik werkelijk ga lezen staat al weer enige tijd in mijn nachtkastje. Gilbert Garrier’s Histoire Sociale et Culturelle du Vin, een detective van Susan Albert, het prachtige Vuur van Brigid van Pierre Michon (ga ik voor de tweede keer lezen) en een boek over de Tempeliers.

Wil je wat Nederlandstalige wijnboeken doornemen, kijk dan eens bij de boeken die in de afgelopen maanden voor Wijnsuggestie recenseerde. Je vind er allerlei leuke tips, zoals het Reiskookboek Frankrijk van Onno Kleyn, Tot op de bodem van Nicolaas Klei (een echte aanrader) en nog zo wat lekkers.

Veel leesplezier.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Carla zegt

    12 juli 2006 om 06:35

    Fijne vakantie Mariella! Zout ligt hier ook klaar om ingepakt te worden en ook allebei de boeken van Jeffrey Steingarten (de man die alles at + deel 2. Verder de nodige thrillers en nog wat spul (Multatuli etc.) wat al twee keer is meegenomen, maar waar ik niet aan ben toegekomen. Tot op de bodem gaat weer mee, gewoon leuk ook om af en toe in te bladeren.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in