• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vakantievoorbereidingen: wijn uit Kroatië

12 april 2017 door Mariëlla Beukers

Vakanties moet je goed voorbereiden, ben ik van mening. Een aanbod om een Kroatische wijn te proeven sloeg ik daarom niet af. Onze zomervakantie gaat immers naar dat land. Uiteindelijk ontving ik zelfs twee flessen, een Graševina 2013 van Vina Erdut en een wijn van een druivenras dat ik nog niet kende, Pošip, ook uit 2013 en van producent Vinarija Blato 1902. Beide wijnen bevielen goed, dus straks op vakantie weet ik in ieder geval weer een beetje beter wat er op de wijnkaart zou kunnen staan. Dat gaat niet tegenvallen!

Pošip 2013, Blato 1902
Een enorm prettige verrassing was de witte Pošip, afkomstig van het eiland Korcula, ten zuiden van Split. Aangezien onze vakantie ons onder andere ook zal brengen op een eiland noordelijker, Hvar, was dit een buitenkansje. Het druivenras heet voluit Pošip Bijeli en vindt waarschijnlijk zelfs zijn oorsprong op Korcula. Je treft het tegenwoordig ook op de omringende eilanden én langs de Dalmatische kust. In vroeger eeuwen waren de witte wijnen van dit gebied erg geliefd, ze werden zelfs geschonken aan het hof in Wenen. (Het gebied hoorde eeuwenlang tot het Habsburgse rijk). Blato 1902 is de grootste coöperatie op het eiland, opgericht in 1902. De wijn was krachtig en vol en had tijd nodig om ‘op adem’ te komen. Licht tropisch fruit in de neus, vettig en kruidig in de mond. Milde zuren, lange afdronk. Geen apéritiefje voor op het terras, maar een serieuze eetwijn, bij de kabeljauw in kokoskerriesaus die wij die avond aten bijvoorbeeld. Wij begonnen ons onmiddellijk af te vragen hoe de keuken op die Kroatische eilanden in elkaar steekt. Dat wordt spannend!

Graševina 2013, Vina Erdut
Al even verrassend was de Graševina 2013, van Vina Erdut. Graševina staat elders bekend als Olaszrizling of Welschriesling en het toeval wilde dat ik net voor het Oostenrijk Magazine een reeks Welschrieslings had geproefd. Zodoende kon ik deze wijn daar goed mee vergelijken. En dat pakte goed uit voor de Kroatische soortgenoot. Meestal drink je Welschriesling of Graševina wat jonger, maar deze 2013 was in tiptop conditie. Vol, rijk en tropisch van smaak, gout de petrol zelfs, Riesinglike, al mag je dat van Graševina eigenlijk niet zeggen, aangezien de druivenrassen niet verwant zijn. Maar misschien hadden we dan hier een voorbeeld van de redenen waarom welschriesling ooit naar zijn nobele medebroeder, riesling, is vernoemd. Vooral de mooie zuren in deze Graševina vielen op, en de karakteristieken van rijpe appel. Een indrukwekkende wijn, uit een wijngebied waar we niet zo veel van horen. Vina Erdut is een fors bedrijf en ligt aan de Donau, helemaal in het oosten van Kroatië, op de grens met Servië en niet ver van de grens met Hongarije.

Beide wijnen zijn verkrijgbaar bij Wijnland Kroatie. Prijzen € 12,98 en € 8,49.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: grasevina, Kroatië, Posip

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in