Vakanties moet je goed voorbereiden, ben ik van mening. Een aanbod om een Kroatische wijn te proeven sloeg ik daarom niet af. Onze zomervakantie gaat immers naar dat land. Uiteindelijk ontving ik zelfs twee flessen, een Graševina 2013 van Vina Erdut en een wijn van een druivenras dat ik nog niet kende, Pošip, ook uit 2013 en van producent Vinarija Blato 1902. Beide wijnen bevielen goed, dus straks op vakantie weet ik in ieder geval weer een beetje beter wat er op de wijnkaart zou kunnen staan. Dat gaat niet tegenvallen!
Pošip 2013, Blato 1902
Een enorm prettige verrassing was de witte Pošip, afkomstig van het eiland Korcula, ten zuiden van Split. Aangezien onze vakantie ons onder andere ook zal brengen op een eiland noordelijker, Hvar, was dit een buitenkansje. Het druivenras heet voluit Pošip Bijeli en vindt waarschijnlijk zelfs zijn oorsprong op Korcula. Je treft het tegenwoordig ook op de omringende eilanden én langs de Dalmatische kust. In vroeger eeuwen waren de witte wijnen van dit gebied erg geliefd, ze werden zelfs geschonken aan het hof in Wenen. (Het gebied hoorde eeuwenlang tot het Habsburgse rijk). Blato 1902 is de grootste coöperatie op het eiland, opgericht in 1902. De wijn was krachtig en vol en had tijd nodig om ‘op adem’ te komen. Licht tropisch fruit in de neus, vettig en kruidig in de mond. Milde zuren, lange afdronk. Geen apéritiefje voor op het terras, maar een serieuze eetwijn, bij de kabeljauw in kokoskerriesaus die wij die avond aten bijvoorbeeld. Wij begonnen ons onmiddellijk af te vragen hoe de keuken op die Kroatische eilanden in elkaar steekt. Dat wordt spannend!
Graševina 2013, Vina Erdut
Al even verrassend was de Graševina 2013, van Vina Erdut. Graševina staat elders bekend als Olaszrizling of Welschriesling en het toeval wilde dat ik net voor het Oostenrijk Magazine een reeks Welschrieslings had geproefd. Zodoende kon ik deze wijn daar goed mee vergelijken. En dat pakte goed uit voor de Kroatische soortgenoot. Meestal drink je Welschriesling of Graševina wat jonger, maar deze 2013 was in tiptop conditie. Vol, rijk en tropisch van smaak, gout de petrol zelfs, Riesinglike, al mag je dat van Graševina eigenlijk niet zeggen, aangezien de druivenrassen niet verwant zijn. Maar misschien hadden we dan hier een voorbeeld van de redenen waarom welschriesling ooit naar zijn nobele medebroeder, riesling, is vernoemd. Vooral de mooie zuren in deze Graševina vielen op, en de karakteristieken van rijpe appel. Een indrukwekkende wijn, uit een wijngebied waar we niet zo veel van horen. Vina Erdut is een fors bedrijf en ligt aan de Donau, helemaal in het oosten van Kroatië, op de grens met Servië en niet ver van de grens met Hongarije.
Beide wijnen zijn verkrijgbaar bij Wijnland Kroatie. Prijzen € 12,98 en € 8,49.