Wie mij op Facebook volgt, heeft het vast gemerkt: wij hebben vakantie op Madeira gehouden, en we zijn danig onder de indruk! Niet alleen van het eiland, met zijn ruige bergen en prachtige plantengroei, zijn kilometers levada’s om langs te wandelen en de vele uitstekende restaurantjes. Maar natuurlijk ook van de wijnen én de gastvrije ontvangst bij de wijnhuizen die we bezochten.
Bij twee wijnhuizen, Barbeito en Henriques & Henriques, waren we geïntroduceerd door de Nederlandse importeurs (dank aan Horizon Wines en The Port & Wine Company). Bij de derde, de Madeira Wine Company / Blandy’s hadden we een appartement gehuurd en bezochten we alleen het toeristische deel van het bedrijf (wat al indrukwekkend genoeg was). Bij de vierde, Pereira d’Oliveira, zijn we alleen binnen gelopen om wat te proeven.
Met deze vier bezoeken hadden we gelijk meer dan de helft van het aantal actieve bedrijven verkend. Tot voor kort waren er namelijk nog acht. Naast de al genoemde vier waren dat Justinho’s, de grootste producent van madeira, H.M. Borges, Faria en Artur de Barros e Sousa. In ons reisgidsje stond deze laatste genoemd als het bezoeken waard, met een prachtige oude wijnrank op de binnenplaats van de lodge in Funchal. Helaas, de firma bleek gesloten en bij navraag bij het meisje aan de kassa bij de buren, Pereira d’Oliveira, twee maanden eerder opgekocht door haar baas. Het tekent de tragische positie van de wijnen van het eiland: door velen geroemd, maar door zo weinigen gedronken. (Overigens is dit niet het hele verhaal, maar daar komt ik later op terug.)
Mijn hoofd zit vol verhalen over Madeira en de wijnen. Echter: waar zal ik eens beginnen? Ik ben nog volop bezig de informatie te verwerken en te ordenen. Wie graag iets speciaals wil weten, kan natuurlijk altijd zijn vraag stellen. Die kan ik dan verwerken in mijn teksten.
Madeira bij het eten
Ik wil wel alvast een vraag opwerpen die gelukkig door de producenten goed wordt opgepakt de laatste jaren. En dat is: waar schenk je madeira in hemelsnaam bij? Velen zullen niet verder komen dan een Bual bij chocoladetaart (zoals ikzelf jarenlang) of Sercial bij wat gezouten amandelen. (Als het verschil tussen een Bual en een Sercial je al iets zegt.) Maar uiteraard zijn de mogelijkheden vele malen groter. Producent Barbeito geeft daarom op zijn website hele menu’s met madeira. Er staan de heerlijkste combinaties op, zoals asperges in Hollandaise saus met een 10 jaar oude Verdelho. Of Bual met brie of camembert en aardbeien.
Ook coctails worden er met madeira gemaakt. Ik geef op deze zomerse dag een cocktail die ik nog niet zelf geprobeerd heb, maar die ik zeker ga uittesten. Hij is afkomstig uit het boekje dat in The Old Blandy Wine Lodge uitgedeeld wordt aan de deelnemers van de Vintage Tour.
Hier komt het recept (je moet zelf een beetje met de hoeveelheden experimenteren, zie ik al). En binnenkort volgen de verhalen!
The Blandy’s Rush
Nodig: Blandy’s Duke of Clarence Rich Madeira (een drie jaar oude Full Rich, van de tinta negra-druif), limonade, wodka, 2 limoenen, cranberry juice en verse frambozen.
Vul een kan voor de helft met ijs, schenk er de madeira over en vul bij met een deel limonade en een deel wodka. Voeg de uitgeperste limoenen toe en de cranberry juice. Voeg verse frambozen toe. Voorzichtig doorroeren en serveren.
N.B. Ik gebruik bewust de spelling ‘madeira’ voor de wijn, niet madera. Reden: niet een heel duidelijke; ik vind het gewoon helderder en duidelijker. We spreken ook van Bordeaux en bordeaux, Champagne en champagne. Dus ook Madeira en madeira, niet madera. Bovendien heb ik bij dat laatste veel grotere Ted de Braak-associaties… En tot slot: voor de Google search results is het ook beter om veel madeira / Madeira te vinden 😉