• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Verhalen over Madeira (en een cocktailrecept)

4 juli 2014 door Mariëlla Beukers

markt

Wie mij op Facebook volgt, heeft het vast gemerkt: wij hebben vakantie op Madeira gehouden, en we zijn danig onder de indruk! Niet alleen van het eiland, met zijn ruige bergen en prachtige plantengroei, zijn kilometers levada’s om langs te wandelen en de vele uitstekende restaurantjes. Maar natuurlijk ook van de wijnen én de gastvrije ontvangst bij de wijnhuizen die we bezochten.

Bij twee wijnhuizen, Barbeito en Henriques & Henriques, waren we geïntroduceerd door de Nederlandse importeurs (dank aan Horizon Wines en The Port & Wine Company). Bij de derde, de Madeira Wine Company / Blandy’s hadden we een appartement gehuurd en bezochten we alleen het toeristische deel van het bedrijf (wat al indrukwekkend genoeg was). Bij de vierde, Pereira d’Oliveira, zijn we alleen binnen gelopen om wat te proeven.

Met deze vier bezoeken hadden we gelijk meer dan de helft van het aantal actieve bedrijven verkend. Tot voor kort waren er namelijk nog acht. Naast de al genoemde vier waren dat Justinho’s, de grootste producent van madeira, H.M. Borges, Faria en Artur de Barros e Sousa. In ons reisgidsje stond deze laatste genoemd als het bezoeken waard, met een prachtige oude wijnrank op de binnenplaats van de lodge in Funchal. Helaas, de firma bleek gesloten en bij navraag bij het meisje aan de kassa bij de buren, Pereira d’Oliveira, twee maanden eerder opgekocht door haar baas. Het tekent de tragische positie van de wijnen van het eiland: door velen geroemd, maar door zo weinigen gedronken. (Overigens is dit niet het hele verhaal, maar daar komt ik later op terug.)

bergen

Mijn hoofd zit vol verhalen over Madeira en de wijnen. Echter: waar zal ik eens beginnen? Ik ben nog volop bezig de informatie te verwerken en te ordenen. Wie graag iets speciaals wil weten, kan natuurlijk altijd zijn vraag stellen. Die kan ik dan verwerken in mijn teksten.

Madeira bij het eten
Ik wil wel alvast een vraag opwerpen die gelukkig door de producenten goed wordt opgepakt de laatste jaren. En dat is: waar schenk je madeira in hemelsnaam bij? Velen zullen niet verder komen dan een Bual bij chocoladetaart (zoals ikzelf jarenlang) of Sercial bij wat gezouten amandelen. (Als het verschil tussen een Bual en een Sercial je al iets zegt.) Maar uiteraard zijn de mogelijkheden vele malen groter. Producent Barbeito geeft daarom op zijn website hele menu’s met madeira. Er staan de heerlijkste combinaties op, zoals asperges in Hollandaise saus met een 10 jaar oude Verdelho. Of Bual met brie of camembert en aardbeien.

Ook coctails worden er met madeira gemaakt. Ik geef op deze zomerse dag een cocktail die ik nog niet zelf geprobeerd heb, maar die ik zeker ga uittesten. Hij is afkomstig uit het boekje dat in The Old Blandy Wine Lodge uitgedeeld wordt aan de deelnemers van de Vintage Tour.

Blandy

Hier komt het recept (je moet zelf een beetje met de hoeveelheden experimenteren, zie ik al). En binnenkort volgen de verhalen!

The Blandy’s Rush
Nodig: Blandy’s Duke of Clarence Rich Madeira (een drie jaar oude Full Rich, van de tinta negra-druif), limonade, wodka, 2 limoenen, cranberry juice en verse frambozen.

Vul een kan voor de helft met ijs, schenk er de madeira over en vul bij met een deel limonade en een deel wodka. Voeg de uitgeperste limoenen toe en de cranberry juice. Voeg verse frambozen toe. Voorzichtig doorroeren en serveren.

N.B. Ik gebruik bewust de spelling ‘madeira’ voor de wijn, niet madera. Reden: niet een heel duidelijke; ik vind het gewoon helderder en duidelijker. We spreken ook van Bordeaux en bordeaux, Champagne en champagne. Dus ook Madeira en madeira, niet madera. Bovendien heb ik bij dat laatste veel grotere Ted de Braak-associaties… En tot slot: voor de Google search results is het ook beter om veel madeira / Madeira te vinden 😉

Categorie: Beleven Tags: Barbeito, Barros e Sousa, Blandy's, Henriques & Henriques, madeira, Pereira d'Oliveiras, Portugal, Recepten, Wijntoerisme

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in