• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Verrassende recepten bij een glas port

11 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

WarriorTussen de vele mails met evenementen en reclame voor wijnen en port zat onlangs een promotie voor Warrior Reserve, één van de portsoorten van AH die we zelf nog wel eens drinken. Bij die Reserve van het huis Warre werden een aantal smakelijke recepten gegeven, die de moeite waard zijn om te delen. Bij deze, met de aantekening dat ze behalve bij de Warrior Reserve natuurlijk ook heerlijk bij ports van andere merken smaken.

Warrior Reserve is een klassieke, volle port, die het best past bij pure chocolade van tenminste 70% cacao of in combinatie met oude kaas. Of bij noten. Andere verrassende combinaties volgen hieronder.

Port met camembert brûlée
De volle Warrior Reserve leent zich goed voor een combinatie met verschillende oude kazen. Probeer bijvoorbeeld eens een (oude) camembert die je eerst even in de oven opwarmt. Wil je echt uitpakken? Serveer de ‘camembert brûlée’ dan in combinatie met een vijgen- of chocoladebrood.

Winterse cocktails
Giet een fles Warrior Reserve leeg in een grote kan samen met een shotglaasje kaneellikeur, vier kaneelstokjes, drie sinaasappels in vieren gesneden, een goede hand cranberry’s en een drinkglas cranberrysap. Bedek de kan met huishoudfolie en laat deze een hele nacht in de koelkast staan.
Voeg voor het serveren een halve liter sinaasappelsap toe, eventueel nog wat spicy kruiden en proost!

8215fe94-cf4b-40e7-8fb7-4683221a4520Gepofte kastanjes
Wellicht minder bekend, maar port smaakt ook heerlijk bij gebrande noten. Of bij gepofte kastanjes! Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes, zodat straks de stoom eruit kan. Leg ze in de kastanjepan die je boven het vuur houdt. Schud de pan af en toe op, zodat de warmte gelijkmatig over de kastanjes verdeeld wordt en ze gepoft worden. Na een kwartiertje zijn de kastanjes klaar en kan je ze naar wens hartig (peper, zout en boter) of zoet (suiker, stroop of honing) afwerken.

Cranberry portsaus
Wil je ook tijdens een winters diner genieten van de volle smaak van de Warrior Reserve? Serveer dan je eendenborst of kalkoen met een klassieke cranberry portsaus. Verwarm een eetlepel olie en fruit hierin twee fijngehakte sjalotjes, één theelepel geraspte gember en een mespunt cayennepeper lichtbruin. Voeg hier sinaasappelschilletjes en citroenschilletjes, sap van één sinaasappel en halve citroen, cranberrycompote en een glas Warrior Reserve aan toe en breng aan de kook. Laat de saus ongeveer vijf minuten inkoken en breng op smaak met een beetje mosterd, zout en peper.

73123300-fe4d-4ddc-a8b2-bd30948c368d

Over Warre’s
Warre’s is een van oudste Britse portbedrijven, opgericht in 1670 en nu eigendom van Symington Family Estate. Warre’s is eigenaar van drie grote wijngaarden: Quinta da Cavadinha in de Pinhão vallei, Quinta do Retiro in de Rio Torto vallei en de Quinta da Telhada in het afgelegen oostelijke deel van de Douro. Meer informatie op www.warre.com.

Categorie: Beleven, Proeven, Wijn & eten Tags: port, wijn en spijs

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in