• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vers geperst: Wine Grapes, Groene Dromen en Grote Hamersma

26 oktober 2012 door Mariëlla Beukers

Het kan aan mij liggen, maar veel wijnboeken lijken er dit najaar in Nederland niet te zijn verschenen. Maar gelukkig is daar sinds deze week dan eindelijk Wine Grapes, van Jancis, Julia en José, de 3 J’s, zoals ze zelf zeggen. Voor wie het nog niet heeft vernomen: Jancis Robinson stelde samen met Julia Harding en José Vouillamoz een nieuw standaardwerk samen over de druivenrassen van de wereld. Al het moderne onderzoek is in deze kilo’s zware pil verzameld; een serieuze wijnschrijver/kenner/docent kan niet zonder de 1.200 rijk geïllustreerde pagina’s druivenhistorie en –en kennis. Tip: de beste deal is voorlopig die op Moomamarket, waar je het boek voor slechts 75 GBP en 3,42 GBP verzendkosten kunt bestellen. Meer informatie over het boek vind je hier.

Van Groene dromen tot Rode Wijnen
In Nederland verscheen eind september Van Groene Dromen tot Rode Wijnen, van de hand van Hermi Lexmond. Samen met haar man Ton werkt Hermi sinds 2006 op hun Wijngaard Slingehorst in Groenlo. Alle tegenslagen en keuzes die ze op hun weg tegenkwamen, de geschiedenis van de streek,  de geschiedenis van de wijnbouw in Nederland en nog veel meer legde Hermi vast in het fraai vormgegeven boek dat ze als ondertitel meegaf: ‘Over Nederlandse wijnen, wijnbouw en nog veel meer’. Hermi wist ook een aantal bekende Nederlandse wijnpersoonlijkheden te betrekken bij het boek: Harold Hamersma proefde en beschreef de Slingehorst-wijnen, Edwin Raben bedacht er gerechten bij. Ik mocht Van Groene Dromen in de proevenfase al lezen, en schreef erover aan Hermi: ‘Een uitstekend leesbaar en fraai vormgegeven boek over alles wat erbij komt kijken om in Nederland een wijngaard op te zetten en wijn te gaan maken. Eigenlijk gewoon een mijlpaal in de Nederlandse wijngeschiedenis en een aanrader voor iedereen die de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw een warm hart toedraagt!’

Van Groene Dromen tot Rode Wijnen werd uitgeven door Uitgeverij Mien en Dien en is verkrijgbaar op de website van Wijngaard Slingehorst (€ 24,95) en bij bol.com (€ 31,95).

Grote Hamersma
Over Harold Hamersma gesproken: De Grote Hamersma 2013 is inmiddels ook weer uit, dit keer in een stevige gebonden editie. 2439 wijnen uit alle prijsklassen worden beschreven, afkomstig uit supermarkten, slijters, speciaalzaken, wijnwebwinkels etc… Er is een bijlage over biologische wijnen en een wijnwoordenregister (hilarisch, echt even lezen. Heb je wel eens gehoord van een druivendompteur of een multitaskende chardonnay? Het staat erin, in de lijst, met verwijzing naar de plaats waar het woord gebruikt wordt.)

Dan zijn er diverse top-25-en, een landenklassement, druiveninformatie en een adressenlijst. De Grote Hamersma is een tamelijk compleet boek; je vraagt je af of Harold afgelopen jaar nog tijd voor iets anders heeft gehad. Er is inmiddels ook een bijbehorende website, maar daar staat vooralsnog weinig meer dan een verzameling links naar columns in Het Parool. Prijs € 19,95, bij boekhandel en bol.com.

Categorie: Nieuws Tags: Harold Hamersma, Slingehorst, Van Groene Dromen, wijnboeken, Wine Grapes

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in