In een handzaam en mooi vormgegeven boekje presenteren Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven, eigenaren van wijnwebwinkel Vindict, honderd wetenswaardigheden over het combineren van wijn en eten. Tenminste, dat zeggen de omslag en de titel van het vandaag verschenen boekje. Ik citeer: ‘Smaakstof brengt je in 4 x 25 tips alles wat je wilt weten over wijn en het combineren van wijn met gerechten. Zo stuw je in een handomdraai de smaakbeleving naar hemelse hoogten.’ De inhoud is echter toch iets anders. De helft van de tips gaat inderdaad over het combineren van wijnen en gerechten en de andere helft is van veel algemener aard; die behandelt het wijnmaakproces (de eerste 25 stuks) en diverse druivenrassen (de tweede 25 tips).
Dat neemt niet weg dat het boekje, dat opvalt door de fraaie fotografie en de heldere, frisse vormgeving, voor de beginnende wijnliefhebber veel wetenswaardigs oplevert.
De honderd korte verhaaltjes, ieder van 150 tot 200 woorden, weten in heldere en duidelijke taal de basics van wijn goed over te brengen. Soms zijn de auteurs wat kort door de bocht, maar fouten heb ik er niet in ontdekt. En soms is het ook heel verhelderend het toch wel gecompliceerde wijnmaakproces zo teruggebracht tot het minimum beschreven te zien. Al die uitzonderingen op de regel maken wijn niet altijd even begrijpelijk.
De pagina’s met de verhaaltjes worden verlevendigd door nog kortere weetjes, die variëren van wijnhistorische anekdotes tot technische feitjes. Daarnaast zijn er nog talloze uitspraken over wijn van bekende personen. Mijn favoriet: Remember gentlemen, it is not France we are fighting for, but Champagne (Winston Churchill in WO II) (Hé, toch een foutje ontdekt; er staat WWI achter…)
Wijn en spijs
Het gedeelte over het combineren van wijn en gerechten is weinig verrassend, maar wel bruikbaar. Vooral de 25 Wijn Spijs Tips zijn zonder poespas en zeer toegankelijk neergeschreven. Iedereen kan ermee uit te voeten, en moeilijke dingen hoef je er niet voor te doen. Combineren van wijn en gerechten moet vooral leuk blijven, is het uitgangspunt van de auteurs.
De 25 Klassieke Wijn Spijs Combinaties vind ik wat gratuit, maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat jongeren die net beginnen met koken voor vrienden en van huis uit geen wijnervaring hebben meegekregen, er veel aan kunnen hebben. En uiteindelijk is het boekje voor die jongere doelgroep geschreven, vermoed ik zo.
Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven, Smaakstof . De magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips. Uitgeverij Carrera, isbn 978 90 488 1287 5, prijs € 9,95
————————————————————————————————————————————————–
ERRATUM – 22 februari 2012
In tegenstelling tot wat ik beweerde, dat Winston Churchill de opmerking over champagne gemaakt zou hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijkt hij dit toch al eerder gezegd te hebben. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Minister van Oorlog, en deed hij deze opmerkelijke uitspraak. Geen foutje in het boek dus, foutje in de bronnen die ik raadpleegde, waaronder Wikipedia. U bent gewaarschuwd… 😉