• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Smaakstof: 4 x 25 tips over wijn en spijs

17 februari 2012 door Mariëlla Beukers

In een handzaam en mooi vormgegeven boekje presenteren Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven, eigenaren van wijnwebwinkel Vindict, honderd wetenswaardigheden over het combineren van wijn en eten. Tenminste, dat zeggen de omslag en de titel van het vandaag verschenen boekje. Ik citeer: ‘Smaakstof brengt je in 4 x 25 tips alles wat je wilt weten over wijn en het combineren van wijn met gerechten. Zo stuw je in een handomdraai de smaakbeleving naar hemelse hoogten.’ De inhoud is echter toch iets anders. De helft van de tips gaat inderdaad over het combineren van wijnen en gerechten en de andere helft is van veel algemener aard; die behandelt het wijnmaakproces (de eerste 25 stuks) en diverse druivenrassen (de tweede 25 tips).

Dat neemt niet weg dat het boekje, dat opvalt door de fraaie fotografie en de heldere, frisse vormgeving, voor de beginnende wijnliefhebber veel wetenswaardigs oplevert.

 

 

De honderd korte verhaaltjes, ieder van 150 tot 200 woorden, weten in heldere en duidelijke taal de basics van wijn goed over te brengen. Soms zijn de auteurs wat kort door de bocht, maar fouten heb ik er niet in ontdekt. En soms is het ook heel verhelderend het toch wel gecompliceerde wijnmaakproces zo teruggebracht tot het minimum beschreven te zien. Al die uitzonderingen op de regel maken wijn niet altijd even begrijpelijk.

De pagina’s met de verhaaltjes worden verlevendigd door nog kortere weetjes, die variëren van wijnhistorische anekdotes tot technische feitjes. Daarnaast zijn er nog talloze uitspraken over wijn van bekende personen. Mijn favoriet: Remember gentlemen, it is not France we are fighting for, but Champagne (Winston Churchill in WO II) (Hé, toch een foutje ontdekt; er staat WWI achter…)

Wijn en spijs
Het gedeelte over het combineren van wijn en gerechten is weinig verrassend, maar wel bruikbaar. Vooral de 25 Wijn Spijs Tips zijn zonder poespas en zeer toegankelijk neergeschreven. Iedereen kan ermee uit te voeten, en moeilijke dingen hoef je er niet voor te doen. Combineren van wijn en gerechten moet vooral leuk blijven, is het uitgangspunt van de auteurs.

De 25 Klassieke Wijn Spijs Combinaties vind ik wat gratuit, maar aan de andere kant kan ik me voorstellen dat jongeren die net beginnen met koken voor vrienden en van huis uit geen wijnervaring hebben meegekregen, er veel aan kunnen hebben. En uiteindelijk is het boekje voor die jongere doelgroep geschreven, vermoed ik zo.

Huib Edixhoven en Evelijn van Heuven, Smaakstof . De magie tussen wijn en gerecht in 4 x 25 tips. Uitgeverij Carrera, isbn 978 90 488 1287 5, prijs € 9,95

————————————————————————————————————————————————–

ERRATUM – 22 februari 2012
In tegenstelling tot wat ik beweerde, dat Winston Churchill de opmerking over champagne gemaakt zou hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog, blijkt hij dit toch al eerder gezegd te hebben. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij Minister van Oorlog, en deed hij deze opmerkelijke uitspraak. Geen foutje in het boek dus, foutje in de bronnen die ik raadpleegde, waaronder Wikipedia. U bent gewaarschuwd… 😉

Categorie: Wijn & eten Tags: Smaakstof, wijn en spijs, wijnboeken, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in