• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Verschenen: zesde editie van de Wijnatlas

29 september 2008 door Mariëlla Beukers

Tijdens de voorbereidingen voor mijn vorige vinologententamen over de wijnen van de Nieuwe Wereld – waarvoor ik overigens met vlag en wimpel ben geslaagd – heb ik me suf gezocht naar een goede kaart van de Argentijnse wijngebieden. Uit ons lesboek werd ik totaal niets wijzer; volgens dat boek lag de Valle de Uco zowel ten zuiden van de stad Mendoza als in Oost-Mendoza…. Als ik toen de zesde editie van de Wijnatlas had gehad, had ik me die urendurende speurtocht kunnen besparen. Op pagina 331 tref je daar namelijk precies aan wat ik zocht: een gedetailleerde, goed verzorgde kaart van de belangrijkste wijngebieden van Argentinië.

Zelf had ik tot voor kort nog de vierde editie van dit inmiddels voor iedere wijnliefhebber verplichte naslagwerk. Daarin staat op pagina 295 alleen een klein kaartje van de wijngebieden aan beide zijden van de Andes. Argentinië wordt er als wijnland niet apart genoemd. De vierde editie is van 1994; de vijfde verscheen twee dagen na 11/9 in 2001.
Dit kleine voorbeeld geeft al een beetje aan waarom je van zo’n enorme pil als de Wijnatlas af en toe een nieuwe versie moet aanschaffen: er is de afgelopen decennia enorm veel veranderd in de wijnwereld en er zal de komende jaren nog veel meer gaan veranderen. Niet alleen komen er nog steeds nieuwe wijnlanden bij – inmiddels is bijvoorbeeld ook China opgenomen, mét een fraaie kaart van de wijnbedrijven rondom Beijing – maar in oude gebieden wil het wijnlandschap ook nog wel eens veranderen. Dit kan zijn door veranderingen van eigenaar, door nieuwe aanplant etc….

Net als bij de vijfde editie van het standaardwerk kreeg Hugh Johnson bij deze zesde editie gezelschap van Jancis Robinson als auteur. Als ik de voorwoorden goed lees, is Robinson inmiddels eigenlijk degene die de teksten – oorspronkelijk van Johnson – naloopt en redigeert, terwijl Johnson de eindredactie bewaakt. Samen hebben deze gerenommeerde Britse wijnauteurs weer een fantastisch werk afgeleverd. Het is een genot een avond door te brengen met het boek op schoot. De 400 pagina’s van het lijvige werk staan vol bijzondere en mooie afbeeldingen, nieuwe wetenswaardigheden en natuurlijk de reeds geprezen en onmisbare kaarten, waar het uiteindelijk om draait in een atlas. Ik las het stukje over vinificatie, en er werden me dingen duidelijk die me eerder nog niet helemaal helder waren. Ik las met stijgende verbazing het stukje over Tsjechië, Slowakije en Slovenië en werd nieuwsgierig naar de wijnen uit dit gebied … en zo kan ik wel door blijven gaan.

Ik kan sowieso nog uren doorgaan met voorbeelden te noemen waarom je dit boek zou moeten aanschaffen. Maar uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: de Wijnatlas van Hugh Johnson en Jancis Robinson mag in de boekenkast van een wijnliefhebber niet ontbreken. Schaf vooral deze nieuwe, zesde, editie aan, waarin weer meer fraaie kaarten staan dan in de vorige. Voor je begrip van een wijnregio is zo’n kaart een absolute must. Ik heb gezegd!

Hugh Johnson en Jancis Robinson, Wijnatlas, Het Spectrum,
ISBN 978 90 7120686 3, prijs € 79,95

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in