• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Verwondering – nieuwe ‘oude’ wijnen

6 november 2008 door Mariëlla Beukers

Al twintig jaar kopen we wijn bij dezelfde wijnhandel. Twee keer per jaar bezoeken we de proeverijen. Dan zou je toch denken dat het assortiment ‘bekend’ is; zeker omdat onze wijnhandelaar niet iemand is die met alle winden meewaait. Het assortiment is vrij constant zelfs. En toch was de afgelopen herfstproeverij voor mij een openbaring. Er stonden 32 rode wijnen op tafel, die ik met uitzondering van twee regelmatig eerder heb geproefd. Maar ze leken als nieuw; ik was verrast en verheugd over de frisheid en de kwaliteit van wijnen die ik toch al vaker had geproefd én gedronken.

Komt dat nu omdat mijn proefvaardigheden na het afronden van de lessen aan de Wijnacademie vooruit gegaan zijn? Dat geeft in ieder geval hoop voor het komende proefexamen in februari. Of kwam het omdat de jaargangen van de betreffende wijnen zoveel beter waren? Ik vermoed toch dat ik anders en grondiger heb leren proeven, waardoor ik beter kan beoordelen of een wijn goed gemaakt is en kwaliteit heeft.
Een dag later merkte ik dat ook bij het beoordelen van drie Canadese wijnen: kwalitatief zaten ze goed in elkaar en kon ik ze positief waarderen. Maar het waren – op eentje na – geen wijnen waarvan ik echt heb genoten. Ze waren interessant, correct en goed, maar de kick voor mij lag ‘m in het bijzondere, niet in het kwalitatieve. Die beide proeverijen – van vrijdag 31 oktober bij Van Wageningen en de Lange en zaterdag 1 november bij vrienden, verwonderen me nog steeds. Ze maken dat wijn na de lange reeks proeverijen van deze herfst nog altijd een fantastisch onderwerp is om me in te verdiepen én van te genieten.

Voor de volledigheid moet ik natuurlijk nog even de wijnen noemen waar ik vrijdagavond zo van onder de indruk was. Dat waren:

Churchill Estate 2006, een wijn van portshipper John Graham, uit de Douro (Portugal): aroma’s van allerhande rode en zwarte bessen, heel erg fris, prachtige zuurstructuur en een enorme lange afdronk. In de neus had de wijn absoluut iets weg van Churchill’s fraai LBV-ports. Prijs € 12,75

Rioja Crianza 2001 van Solar Viejo uit Laguardia in de Rioja Alavesa (Spanje); een klassieker met mooie geïntegreerde houttonen; heeft 12 maanden op houten vaten en 12 maanden in de fles gerijpt. Een wijn waar ik gewoon vrolijk van werd! Prijs € 9,95.

Torre Mayor Crianza 2004 uit Ribera del Guadiana; een wijn van 100% tempranillo, net als de Rioja van Solar Viejo; een wijn met veel rood fruit, stevige tannines, aroma’s van hout en vanille en een hele ‘schone’ en frisse afdronk. Prijs € 8,00.

De wijnen zijn verkrijgbaar bij Van Wageningen en de Lange te Utrecht.

Categorie: En verder...., Proeven Tags: Vinologenopleiding

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in