• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

VEUT – garnacha met bronwater – klaar voor de zomer

12 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Wat mij betreft mag het doorzetten, de trend om dranken op de markt te brengen met een lager alcoholpercentage dan 13%. Wijnen met 10-12% alcohol, geweldig! Lekkere speciaalbieren van 4-6%, super. En gekke, nieuwe drankjes wil ik ook wel proberen. Zo proefde ik afgelopen week VEUT, een mousserend drankje op basis van wijn. VEUT won op 4 september 2011 de Wine Innovation Award en producent Grandes Vinos y Vinedos hoopt met dit product een nieuwe markt te openen.  De Wine Innovation Award, een initiatief van DGS Wijnkopers, beleefde in 2011 haar eerste editie met een uitreiking tijdens de Wereldse Wijndagen. De juryleden, waaronder wijnschrijver Harold Hamersma, hebben de innovaties beoordeeld op basis van hun unieke, creatieve en commerciële kracht.

In de afgelopen maanden is VEUT op de markt gebracht. Je kon het tegenkomen op beurzen zoals de Horecava en Food Inspiration Days, en op verschillende Nieuwjaarsborrels. Op de fles staat nu een duidelijke verwijzing naar het gebruikte druivenras: Garnacha refrescante. Hierdoor wil de producent een relatie leggen tussen de eerder gestopte gisting van de most van druivenras garnacha (grenache in Frankrijk) en de bubbels.

En wat mij betreft mag VEUT blijven: lekker fris en fruitig, doet een beetje denken aan cassis, maar veel minder zoet; eigenlijk gewoon zelfs niet zoet! VEUT is gebaseerd op een rode wijn van 10% alcohol en er worden geen suikers, smaakstoffen en/of kleurstoffen toegevoegd. Aan de wijn wordt alleen onder hoge druk koolzuurhoudend bronwater toegevoegd om een fruitige smaak en lichte mousse te creëren. Uiteindelijke resultaat is 4,8% alcohol. Misschien niet zo geschikt als begeleider van het eten, wel als dorstlesser op het terras.

Inmiddels ligt VEUT bij diverse groothandels voor een adviesprijs van € 1,45 per flesje en kan de zomer wat betreft de producent beginnen. Ik hoop het zeker tegen te komen op de terrassen! Mijn enige bezwaar: ik vind het totaal geen naam voor een drankje. Klinkt toch enigszins bizar: ‘Mag ik een veut van u?’ ‘Een wat???’ zal voorlopig het antwoord zijn, vrees ik.

Categorie: Meer dan wijn, Nieuws, Proeven Tags: Bubbels, laagalcoholische wijn, VEUT

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in