• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vier maal Pinot Noir (of is het Spätburgunder?)

11 oktober 2009 door Mariëlla Beukers


Bij mijn bezoek aan de proeverij van Duits rood vorige week, kreeg ik de kans vier Pinot Noirs, of Spätburgunders, zoals ze in Duitsland heten, van één huis op een rij te proeven. Alexander Stodden van Weingut Jean Stodden was zelf aanwezig om toelichting te geven. En daar heb ik natuurlijk gebruik van gemaakt.

Allereerst de naamgeving: op de tafel stonden drie flessen gelabeld als Pinot Noir, en één, de Grosses Gewächs Recher Herrenberg, als Spätburgunder. De uitleg: wijnen die naar het buitenland gaan, krijgen een label met Pinot Noir. Blijven ze in Duitsland, komt er een label met Spätburgunder op. Pinot Noir is internationaler, en verkoopt dus beter, is de gedachte van Stodden.
De fles GG Recher Herrenberg had Alexander die ochtend nog van de plank getrokken thuis, in Rech aan de Ahr. Vandaar dat er Spätburgunder op stond. De fles GG Recher Herrenberg die ik later kocht bij wijnhandel Jan van Breda was inderdaad gelabeld als Pinot Noir. Overigens kocht ik een 2005, die volgens Alexander eleganter is dan de 2006, die meer kracht heeft. Beide kunnen nog zeker 10 jaar bewaard worden.

En dan nu de vier wijnen:
– Pinot Noir 2007 Grosses Holzfass, prijs € 14,65: gerijpt in grote houten vaten. De invloed van hout is nauwelijks te proeven in deze wijn. Een lichte wijn, met een wat aards aroma aangevuld met wat rood fruit, vooral aardbei. Eerlijk gezegd vond ik de afdronk wat kaal, ik wil meer van mijn Pinot Noir. Waarschijnlijk komt de wijn beter uit bij een stukje wildbraad.
De druiven voor deze wijn komen van ‘gewone’ akkers, van löss en leembodem. Most en schillen hebben samen 12 dagen ingeweekt, zonder de steeltjes erbij en onder gecontroleerde temperatuur. Na de malolactische gisting volgt lagering op grote houten vaten.

– Pinot Noir JS Barrique 2006, prijs € 23,75: gerijpt op barriques, kleinere vaten van 225 liter, van nieuw Frans eiken. Hier blijkt duidelijk de invloed van het nieuwe hout. Je ruikt licht vanille. Bovendien veel rood fruit, erg sappig. Een prettige wijn, die voor mij categorie 2 (zie de indeling in de rechterkolom op de pagina) krijgt. Hoewel dit geen wijn voor een feestje is, maar eentje voor bij de eten. Stevig vlees, lam of wild bijvoorbeeld.
De druiven komen opnieuw van ‘gewone’akkers op de helling, maar het zijn nu wel de beste druiven, handmatig geselecteerd. Most en schillen hebben samen 14 dagen ingeweekt, zonder steeltjes, opnieuw onder gecontroleerde temperatuur. Na de malolactische gisting volgt 16 maanden lagering op genoemde barriques.

– Pinot Noir Recher Herrenberg 2006, prijs € 29,75: opnieuw een wijn gerijpt op barriques, maar nu 2 maanden langer dan de vorige. Bovendien komen de druiven van één speciale wijnberg, de Herrenberg in Rech (zie afbeelding). De stokken staan op hellingen gericht op het zuiden en het zuidwesten. De bodem bestaat er uit verweerde leisteen (Schiefer) met daartussendoor kiezelzandsteen (Grauwacke). De inweking van schillen en most was hier weer twee dagen langer dan bij de vorige wijn. Wijnen van de Herrenberg worden bovendien niet gefilterd.
Op mijn notitievel staan alleen twee uitroeptekens. Een geweldige wijn dus, waar je aan tafel eens echt voor gaat zitten. Opnieuw prima bij wild, maar dan de wat verfijndere soort. Hert misschien. Bij Jean Stodden raden ze hem ook aan bij chocoladedesserts. Dat moet ik eens proberen.

– Spätburgunder Grosses Gewachs Recher Herrenberg 2006, prijs € 59,00: een kanjer van een wijn, ditmaal 22 maanden gerijpt op nieuwe Franse barriques. Het hout is zeer fraai ‘verwerkt’ in de wijn, je proeft het wel maar proeft het niet 😉 Wat betreft fruitaroma’s: een complete fruitcocktail van frambozen en aardbeien komt je tegemoet, en nodigt je uit te blijven nippen van deze wijn. Daarnaast ruik je kruidige tonen, van specerijen, en ontdek je bovendien wat rokerigs. Wat mij betreft hoef je er niets bij te eten, en drink je de fles samen met een romantische date zo voor het haardvuur weg, na die stevige boswandeling.
De druiven komen van een zeer speciaal stukje wijngaard op de Herrenberg, volledig op het zuiden gericht. Inweking van schillen en most 19 dagen, net als de vorige wijn geen filtering.

Zo, daarmee is hopelijk het verschil tussen een Pinot Noir en een Pinot Noir wel duidelijk gemaakt. Ik had gedacht een kort stukje te schrijven, maar het is weer niet gelukt. Soms moet het gewoon even …..

Een beschrijving van Stodden’s Frühburgunder, een andere rode druif, tref je hier.

Categorie: Proeven Tags: Duitsland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in