Een vakantie in Frankrijk levert uiteraard weer stapels blogonderwerpen op. Dit jaar ging de reis via de Loire naar Bordeaux, vandaar dwars door het land van west naar oost tot aan de Ardèche en via Mercurey en Beaune in de Bourgogne weer naar huis. En overal maken ze wijn … Vandaag de eerst aflevering van onze vakantieavonturen, over ons bezoek aan Château de Chéman.
Na een korte kennismaking met de wijnen vorig jaar besloten we onderweg naar onze bestemming in de Bordeauxstreek te gaan logeren in de Loire, op Château de Chéman, eigendom van het Nederlandse echtpaar Jan en Gerdie Liebreks. Na een eerder kasteelavontuur in de buurt van Nantes kochten Jan en Gerdie in 2007 de prachtige laatmiddeleeuwse seigneurie in Blaison Gohier, met een groot hoofdgebouw, een kapel en diverse bijgebouwen. Groot voordeel voor Jan en Gerdie van dit nieuwe kasteelcomplex in Anjou: het omvat diverse hectaren wijngaard, iets wat bij hun vorige kasteel in de buurt van Nantes in de knel aan het komen was.
Blaison Gohier is een pittoresk dorpje aan de Loire, waar we veel te weinig van hebben gezien. Winkels zijn er niet meer, alleen een bar en een dêpot de pain. Wel zijn er een handvol kastelen, allemaal verscholen in het golvende landschap, onder de rook van Angers. De drie dochters Liebreks zijn inmiddels deels uitgevlogen. De jongste woont nog thuis en ontving ons, maar moest snel naar haar rijlessen. Een andere dochter assisteert bij de PR en verkoop van de wijnen.
Sfeervolle kamers
Gerdie is verantwoordelijk voor de chambres d’hôtes. Met veel gevoel voor stijl heeft zij het kasteel ingericht. De uiterst sfeervolle gastenkamers zijn gecentreerd rondom de magistrale 15e-eeuwse traptoren. Helemaal boven in de toren worden de gasten ’s avonds uitgenodigd om aan tafel te gaan, als er tenminste niet gedekt wordt op het ruime binnenplein. De regen dwong ons bij ons bezoek in deze torenkamer te eten, wat we helemaal geen straf vonden!
Recent is bovendien de inrichting van de oude kapel klaar gekomen; deze doet nu dienst als proefruimte. We konden er nog net het staartje van een rondleiding en proefsessie meepikken, met een lekker glaasje zoete Côteaux de l’Aubance. Grote blikvanger in de proefruimte is het houten gewelf in de vorm van een omgekeerd schip (ik ben even de architectonisch correcte term kwijt…). Naast deze proefruimte is een opslag en vatenkelder.
Wijngaarden
De wijngaarden van Château de Chéman omvatten inmiddels 21 ha., waarvan het merendeel rondom het kasteel ligt. Een klein plukje van 4 ha. ligt iets verderop, aan de oevers van de Aubance. Van de druiven van die percelen maakt Jan de genoemde Côteaux de l’Aubance, een van de bekende zoete witte wijnen van de Loire; chenin blanc is hiervoor de voorgeschreven druif. Sinds vorig jaar is Jan officieel aangesloten bij Terra Vitis, een organisatie die duurzaamheid en respect voor natuur en milieu hoog in het vaandel heeft. Ook lage rendementen worden voorgeschreven. Er wordt op Château Chéman met de hand geoogst en chemicaliën worden niet of nauwelijks gebruikt.
Wijnen
Een hele reeks stille wijnen behoort tot het assortiment, van prettige rosés tot krachtige rode wijnen van vooral cabernet franc. Het best beviel ons dit keer de witte Anjou Blanc 2010, van 100% chenin blanc, die we geserveerd kregen bij de opgerolde scholfilet met groenten en rijst. Een volle droge wijn, met mooie zuren, stevige body en een goede concentratie. Geuren van honing en bloemen, zoals het een chenin past.
Rariteiten zijn er ook in het assortiment, zoals de Ambre, een Blanc de Noir van cabernet franc. We dronken hem vanavond: heel droog en strak met zacht fruit in de neus, goed te combineren bij oesters en mosselen!
Bubbels
In een eerder blogje mijmerde ik dat ik uitzag naar de bubbels van Château de Chéman. Nou, die heb ik gedronken (niet geproefd ;-)), met veel plezier; op de binnenplaats. Niet in de zon helaas, die liet zich die dag weinig zien. In de rosé bubbels gebruikt Jan behalve cabernet franc ook een beetje pinot d’aunis, een oud druivenras dat je tegenwoordig meer aan de Loir, een zijrivier van de Loire, tegenkomt (in Jasnières bijvoorbeeld). Daarnaast is er ook de witte crémant, van chenin blanc. Heerlijk als apéritief, verfrissend en dorstlessend. De crémants rijpen op château. Voor de remuage huurt Jan een gyropalette in, zo’n draaiende machine waarin de flessen iedere dag een stukje rechterop komen te staan. Daarna volgt het dégorgement (het verwijderen van de gistprop), het toevoegen van de liqueur d’expedition en tot slot de aanbrenging van kurk en muselet.
Jan beleefde zijn eerste echte oogst in 2008, en is dus nog druk bezig op te bouwen. In Nederland is hij opgeleid als vinoloog, in Frankrijk krijgt hij als wijnboer assistentie van een oenoloog. Wat ik tot nu toe proefde is veelbelovend, en ik vermoed dat we – als de seizoenen een beetje mee willen werken – komende jaren meer gaan horen van dit sympathieke château en zijn wijnen. Aan Jan en het terroir zal het niet liggen! En wij komen zeker terug, om van de wijnen en de gastvrijheid op het château te genieten, om Blaison Gohier te verkennen, om te zwemmen in het zwembad en te genieten van de prachtige omgeving. A bientôt!
Dick Bruinzeel zegt
Heel leuk om zo dit verhaal te lezen!
We zijn de familie als het ware gevolgd toen ze van Chateau Cop Choux naar Chateau Cheman verhuisde. En als inmiddels toch wel trouwe gasten van Jan en Gerdie, we zijn al dertien keer hun gast geweest, hebben we met genoegen en met instemming mogen lezen wat Marielle over de wijn en over de gastvrijheid van hen schrijft.
Inge en Dick
Amsterdam