• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vignoble et chambres d’hôtes Château de Chéman

11 augustus 2011 door Mariëlla Beukers

Een vakantie in Frankrijk levert uiteraard weer stapels blogonderwerpen op. Dit jaar ging de reis via de Loire naar Bordeaux, vandaar dwars door het land van west naar oost tot aan de Ardèche en via Mercurey en Beaune in de Bourgogne weer naar huis. En overal maken ze wijn … Vandaag de eerst aflevering van onze vakantieavonturen, over ons bezoek aan Château de Chéman.

Na een korte kennismaking met de wijnen vorig jaar besloten we onderweg naar onze bestemming in de Bordeauxstreek te gaan logeren in de Loire, op Château de Chéman, eigendom van het Nederlandse echtpaar Jan en Gerdie Liebreks. Na een eerder kasteelavontuur in de buurt van Nantes kochten Jan en Gerdie in 2007 de prachtige laatmiddeleeuwse seigneurie in Blaison Gohier, met een groot hoofdgebouw, een kapel en diverse bijgebouwen. Groot voordeel voor Jan en Gerdie van dit nieuwe kasteelcomplex in Anjou: het omvat diverse hectaren wijngaard, iets wat bij hun vorige kasteel in de buurt van Nantes in de knel aan het komen was.

Blaison Gohier is een pittoresk dorpje aan de Loire, waar we veel te weinig van hebben gezien. Winkels zijn er niet meer, alleen een bar en een dêpot de pain. Wel zijn er een handvol kastelen, allemaal verscholen in het golvende landschap, onder de rook van Angers. De drie dochters Liebreks zijn inmiddels deels uitgevlogen. De jongste woont nog thuis en ontving ons, maar moest snel naar haar rijlessen. Een andere dochter assisteert bij de PR en verkoop van de wijnen.

Sfeervolle kamers
Gerdie is verantwoordelijk voor de chambres d’hôtes. Met veel gevoel voor stijl heeft zij het kasteel ingericht. De uiterst sfeervolle gastenkamers zijn gecentreerd rondom de magistrale 15e-eeuwse traptoren. Helemaal boven in de toren worden de gasten ’s avonds uitgenodigd om aan tafel te gaan, als er tenminste niet gedekt wordt op het ruime binnenplein. De regen dwong ons bij ons bezoek in deze torenkamer te eten, wat we helemaal geen straf vonden!

Recent is bovendien de inrichting van de oude kapel klaar gekomen; deze doet nu dienst als proefruimte. We konden er nog net het staartje van een rondleiding en proefsessie meepikken, met een lekker glaasje zoete Côteaux de l’Aubance. Grote blikvanger in de proefruimte is het houten gewelf in de vorm van een omgekeerd schip (ik ben even de architectonisch correcte term kwijt…). Naast deze proefruimte is een opslag en vatenkelder.

Wijngaarden
De wijngaarden van Château de Chéman omvatten inmiddels 21 ha., waarvan het merendeel rondom het kasteel ligt. Een klein plukje van 4 ha. ligt iets verderop, aan de oevers van de Aubance. Van de druiven van die percelen maakt Jan de genoemde Côteaux de l’Aubance, een van de bekende zoete witte wijnen van de Loire; chenin blanc is hiervoor de voorgeschreven druif. Sinds vorig jaar is Jan officieel aangesloten bij Terra Vitis, een organisatie die duurzaamheid en respect voor natuur en milieu hoog in het vaandel heeft. Ook lage rendementen worden voorgeschreven. Er wordt op Château Chéman met de hand geoogst en chemicaliën worden niet of nauwelijks gebruikt.

Wijnen
Een hele reeks stille wijnen behoort tot het assortiment, van prettige rosés tot krachtige rode wijnen van vooral cabernet franc. Het best beviel ons dit keer de witte Anjou Blanc 2010, van 100% chenin blanc, die we geserveerd kregen bij de opgerolde scholfilet met groenten en rijst. Een volle droge wijn, met mooie zuren, stevige body en een goede concentratie. Geuren van honing en bloemen, zoals het een chenin past.

Rariteiten zijn er ook in het assortiment, zoals de Ambre, een Blanc de Noir van cabernet franc. We dronken hem vanavond: heel droog en strak met zacht fruit in de neus, goed te combineren bij oesters en mosselen!

Bubbels
In een eerder blogje mijmerde ik dat ik uitzag naar de bubbels van Château de Chéman. Nou, die heb ik gedronken (niet geproefd ;-)), met veel plezier; op de binnenplaats. Niet in de zon helaas, die liet zich die dag weinig zien. In de rosé bubbels gebruikt Jan behalve cabernet franc ook een beetje pinot d’aunis, een oud druivenras dat je tegenwoordig meer aan de Loir, een zijrivier van de Loire, tegenkomt (in Jasnières bijvoorbeeld). Daarnaast is er ook de witte crémant, van chenin blanc. Heerlijk als apéritief, verfrissend en dorstlessend. De crémants rijpen op château. Voor de remuage huurt Jan een gyropalette in, zo’n draaiende machine waarin de flessen iedere dag een stukje rechterop komen te staan. Daarna volgt het dégorgement (het verwijderen van de gistprop), het toevoegen van de liqueur d’expedition en tot slot de aanbrenging van kurk en muselet.

Jan beleefde zijn eerste echte oogst in 2008, en is dus nog druk bezig op te bouwen. In Nederland is hij opgeleid als vinoloog, in Frankrijk krijgt hij als wijnboer assistentie van een oenoloog. Wat ik tot nu toe proefde is veelbelovend, en ik vermoed dat we – als de seizoenen een beetje mee willen werken – komende jaren meer gaan horen van dit sympathieke château en zijn wijnen. Aan Jan en het terroir zal het niet liggen! En wij komen zeker terug, om van de wijnen en de gastvrijheid op het château te genieten, om Blaison Gohier te verkennen, om te zwemmen in het zwembad en te genieten van de prachtige omgeving. A bientôt!

Categorie: En verder.... Tags: Anjou, Château de Chéman, chenin blanc, Frankrijk, Loire, Wijntoerisme

Lees Interacties

Reacties

  1. Dick Bruinzeel zegt

    18 augustus 2011 om 17:25

    Heel leuk om zo dit verhaal te lezen!
    We zijn de familie als het ware gevolgd toen ze van Chateau Cop Choux naar Chateau Cheman verhuisde. En als inmiddels toch wel trouwe gasten van Jan en Gerdie, we zijn al dertien keer hun gast geweest, hebben we met genoegen en met instemming mogen lezen wat Marielle over de wijn en over de gastvrijheid van hen schrijft.
    Inge en Dick
    Amsterdam

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in