• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vijf boekentips voor de wijnliefhebber

28 november 2017 door Mariëlla Beukers

De Sint is weer ’t land, en vult menig schoen en wine lovers hand.
Boeken zijn een dankbaar geschenk, voor Jannie, Pieter en ook Henk.
Speciaal voor liefhebbers van wijn, vijf boeken die geschikt voor hen zijn.
Daarmee is dit gerijmel wel klaar, en volgen nu mijn tips, een welgemeend gebaar.

Victoria Moore, De wijn-spijsbijbel

Het combineren van wijn en eten is wat mij betreft een sport: de wereld kent vooral veel amateur-beoefenaars die daar veel plezier aan beleven, en maar een paar topsporters. Voor die amateurs – in de betekenis van liefhebbers – is dit boek bedoeld: het staat vol tips om een lekkere wijn bij een thuis bereid gerecht te combineren. Het fijne van deze wijn-spijsbijbel is dat je beide kanten op kunt werken: vanuit het gerecht naar de wijn of van de wijn naar het gerecht. Aan beide kanten maakt Moore zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf: de toelichtingen zijn uitgebreid, en zelden is er slechts één geschikte combinatie. De beschrijvingen zijn zelfs lekker leesvoer voor in de trein of een verloren kwartiertje wachtend op een afspraak. Bovendien zijn er recepten, en een paar wat meer inleidende hoofdstukken over proeven en smaak. Als aanvulling in de Nederlandse vertaling verzorgde Niek Beute bovendien een hoofdstuk met enerzijds typisch Nederlandse gerechten, anderzijds Nederlandse wijnen en druivenrassen. Daar mis ik helaas wel een druif als souvignier gris, die steeds vaker aangeplant wordt, en vind ik de keuze voor frühburgunder wat bijzonder. Dit druivenras staat bij mijn weten alleen bij Wijngoed Thorn in Limburg, en als het al ergens anders is, dan niet bij veel huizen. Ook lijken er slechts een beperkt aantal Nederlandse wijnhuizen als referentie gebruikt te zijn.

Victoria Moore, De wijn-spijsbijbel, isbn 978 90 45034690, prijs € 34,99, ook verkrijgbaar als e-book.

 

Jay McInerney, Een hedonist in de kelder

De auteur van onder andere Bright Lights, Big City is ook een groot wijnliefhebber en – kenner. In 2006 en 2012 verschenen in Amerika twee bundels met wijnverhalen van zijn hand, die nu in het Nederlands zijn vertaald en samengevoegd. De verhaaltjes gaan vooral over ontmoetingen met bijzondere wijnmakers in Europa (Frankrijk) en de Verenigde Staten (veel Californië). Hoewel ze soms wat gedateerd zijn, en bovendien veel verwijzingen bevatten die voor de gemiddelde Europese lezer niet thuis te brengen zijn, lezen ze lekker weg. Het is een perfecte bundel om op het nachtkastje te leggen en voor het slapen gaan nog even een uurtje in te lezen. Persoonlijk vond ik de portretten van bekende Amerikaanse wijnmakers het leukst om te lezen. Zo kreeg ik een mooi stukje wijngeschiedenis van overzee mee, waar ik veel minder van weet dan van Europa.

Jay McInerney, Een hedonist in de kelder. Verhalen over wijn, isbn 978 90 48834129, prijs € 19,99, ook verkrijgbaar als e-book.

 

Janna, Wijngids alleen voor vrouwen

In wijnland is zij geen onbekende, Janna Rijpma-Meppelink. Janna is wijnschrijfster, consultant en ‘gastro-entertainer’. Met haar Wijngids (alleen) voor vrouwen wil zij vrouwen inspireren hun eigen keuzes in wijn te volgen, en zich niets aan mannen gelegen te laten liggen. Tenslotte kan de gemiddelde vrouw beter proeven dan de gemiddelde man! Janna koos haar 101 favoriete wijnen uit en beschreef ze. Bij elke fles geeft zij een korte impressie, een zintuigelijke beschrijving en eetsuggesties. Een kort weetje maakt de wijnbeschrijving af. Er zijn lekker veel witte wijnen beschreven, Janna’s favoriete kleur in wijn. Het is ook de mijne, dus dat vond ik zeer aangenaam! De beschrijvingen zijn vlot leesbaar, humoristisch en zonder poespas: wat mij betreft de juiste aanpak voor een wijngids.

Janna Rijpma, Wijngids alleen voor vrouwen, isbn 978 90 44 632880, prijs € 19,99.

 

Hugh Johnson, Wijngids 2018

Een klassieker die om de zoveel jaar in mijn wijnkast vervangen wordt. De Engelse wijnschrijver Hugh Johnson schrijft al meer dan 40 jaar zijn wijngids, met alles wat er te weten valt over wijn. Per wijnland en soms per streek geeft hij de meest actuele informatie, advies over de drinkbaarheid van bewaarwijnen, oogstinformatie etc… Ieder jaar is er aandacht voor een bepaald thema; dit jaar is dat voor wijnen van syrah- en grenache. Verder zijn er nuttige hoofdstukken over wijn-spijs, druivenrassen, diverse landen, de belangrijkste châteaux van Bordeaux, een lijst met technische begrippen en lijstjes met favoriete wijnen van Johnson zelf. Jaar in jaar uit een onmisbaar naslagwerk!

Hugh Johnsons Wijngids 2018, isbn 978 90 00359202, prijs € 24,99, ook verkrijgbaar als e-book.

 

Mariëlla Beukers, Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis

Ik kan dit rijtje niet afsluiten zonder ook mijn eigen e-book nog even onder de aandacht te brengen. Voor liefhebbers van wijn en van geschiedenis eigenlijk gewoon een must! Nederlanders en wijn vertelt in vijftien verhalen over tal van aspecten van wijn in Nederland, van de Romeinen tot nu. Over de Nederlandse wijngaarden in de middeleeuwen en op de buitenplaatsen van de Gouden Eeuw. Over Simon van der Stel in de Kaapprovincie en de ‘Hollandse’ ingenieurs die de Médoc drooglegden. Over wijnsoorten en drankspelletjes, koelvaten en morgenwijnen. Over handel in Rijnwijn en voorliefde voor zoete wijnen. Ieder verhaal is rijk geïllustreerd, met beeldmateriaal uit vooral Nederlandse archieven en musea, of van kunstenaars uit ons land. Zoals Janna Rijpma over Nederlanders en wijn schreef ‘Zet een fles en glas onder handbereik want het is verslavend leuk en goed geschreven en voor dat je het weet zijn een paar uur verstreken!’.

Nederlanders en wijn is een e-book en werd samengesteld voor een tablet, maar is ook te lezen op de smartphone. Te koop bij Google Play.

Update augustus 2023: het e-book is niet meer te koop, alleen de papieren versie is nog beschikbaar. Stuur een email naar mariella [at] wijnkronieken.nl

 

Categorie: Beleven Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in