Dankzij een prachtige foto van de wijngaarden in Prizy, vlakbij Saint Julien-de-Civry, ontdekte ik dit weekend de Vin de Pays de Saône-et-Loire. Nooit eerder van gehoord, van dit tafelwijngebied. Geen idee ook hoe het smaakt, maar het hele idee dat er in Frankrijk miljoenen liters wijn geproduceerd worden zonder dat daar export, promotie en moeilijk gedoe aan te pas komen, intrigeert me wel. Die wijnen worden geproduceerd in de ‘binnenlanden’ en genuttigd door de Fransen zelf, gewoon bij de doordeweekse stoofpot, boerenkool en peen met uien.
Prizy ligt diep ‘inland’, ver westelijk gezien vanaf de bekende wijngebieden van de Beaujolais en de Maconnais. In dit gebied produceren de boeren gewoon wijn voor eigen gebruik, niets meer maar ook niets minder. Frankrijk blijkt meer dan honderd van deze Vin de Pays-gebieden te kennen, waar we in Nederland niets over horen. Slechts een enkele VdP dringt tot ons door, zoals de Vin de Pays d’Oc uit de Languedoc of de Vins de Pays de Jardin de France, van het middelste stuk van de Loire. Er zijn Vin de Pays de département, Vin de Pays regionaux en Vin de Pays de zone, elk met eigen regels en voorschriften. Gelukkig minder knellend dan de regels van de AOC-wijnen, de wijnen met een gegarandeerde herkomstbenaming die treden hoger op de kwaliteitsladder (zouden moeten) staan.
In het VdP gebied Saône-et-Loire noemt de Guide Hachette maar één producent, Jean-Claude Berthillot met zijn Vin des Fossiles, in Mailly; Paul, van het blog De Herberg, weet er nog twee meer. Een daarvan is Grande Terre, een domein in Saint Didier-en-Brionnais. Paul, een Nederlandse expat met een huis in de Brionnais, beschrijft ook kort de wijngeschiedenis van het gebied: tot het begin van de 20ste eeuw werd er veel wijn geproduceerd, die over de Loire en het Canal de Briare naar Parijs vervoerd werd om daar de dorstige arbeiderskelen te smeren. Inmiddels zijn nog maar drie producenten in het gebied over, die onder andere gamay, pinot noir en pinot gris in de wijngaarden hebben staan. De gamay van Grande Terre moet een uiterst fruitige wijn zijn, aldus herbergier Paul. De wijnranken op de foto uit Prizy zijn deze gamay-druiven.
Foto: overgenomen van De Herberg
-paul zegt
Mooi verhaal Mariella! Saône-et-Loire is misschien wijnrimboe, maar de trots en passie van de (weinige) wijnboeren hier is geweldig. Monsieur Berthillot van ‘Vins des Fossiles’ bijvoorbeeld, een feest om met die man in zijn kelder niet alleen over zijn wijnen te kunnen praten, maar ook samen te proeven (en drinken). Voor de sfeer een verhaaltje van afgelopen zomer:
http://herberg.web-log.nl/herberg/2008/06/guide.html
Mariëlla zegt
Sfeervolle aanvulling, dank je!