• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vin de Pays de Saône-et-Loire

28 oktober 2008 door Mariëlla Beukers

Dankzij een prachtige foto van de wijngaarden in Prizy, vlakbij Saint Julien-de-Civry, ontdekte ik dit weekend de Vin de Pays de Saône-et-Loire. Nooit eerder van gehoord, van dit tafelwijngebied. Geen idee ook hoe het smaakt, maar het hele idee dat er in Frankrijk miljoenen liters wijn geproduceerd worden zonder dat daar export, promotie en moeilijk gedoe aan te pas komen, intrigeert me wel. Die wijnen worden geproduceerd in de ‘binnenlanden’ en genuttigd door de Fransen zelf, gewoon bij de doordeweekse stoofpot, boerenkool en peen met uien.
Prizy ligt diep ‘inland’, ver westelijk gezien vanaf de bekende wijngebieden van de Beaujolais en de Maconnais. In dit gebied produceren de boeren gewoon wijn voor eigen gebruik, niets meer maar ook niets minder. Frankrijk blijkt meer dan honderd van deze Vin de Pays-gebieden te kennen, waar we in Nederland niets over horen. Slechts een enkele VdP dringt tot ons door, zoals de Vin de Pays d’Oc uit de Languedoc of de Vins de Pays de Jardin de France, van het middelste stuk van de Loire. Er zijn Vin de Pays de département, Vin de Pays regionaux en Vin de Pays de zone, elk met eigen regels en voorschriften. Gelukkig minder knellend dan de regels van de AOC-wijnen, de wijnen met een gegarandeerde herkomstbenaming die treden hoger op de kwaliteitsladder (zouden moeten) staan.
In het VdP gebied Saône-et-Loire noemt de Guide Hachette maar één producent, Jean-Claude Berthillot met zijn Vin des Fossiles, in Mailly; Paul, van het blog De Herberg, weet er nog twee meer. Een daarvan is Grande Terre, een domein in Saint Didier-en-Brionnais. Paul, een Nederlandse expat met een huis in de Brionnais, beschrijft ook kort de wijngeschiedenis van het gebied: tot het begin van de 20ste eeuw werd er veel wijn geproduceerd, die over de Loire en het Canal de Briare naar Parijs vervoerd werd om daar de dorstige arbeiderskelen te smeren. Inmiddels zijn nog maar drie producenten in het gebied over, die onder andere gamay, pinot noir en pinot gris in de wijngaarden hebben staan. De gamay van Grande Terre moet een uiterst fruitige wijn zijn, aldus herbergier Paul. De wijnranken op de foto uit Prizy zijn deze gamay-druiven.

Foto: overgenomen van De Herberg

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. -paul zegt

    28 oktober 2008 om 21:33

    Mooi verhaal Mariella! Saône-et-Loire is misschien wijnrimboe, maar de trots en passie van de (weinige) wijnboeren hier is geweldig. Monsieur Berthillot van ‘Vins des Fossiles’ bijvoorbeeld, een feest om met die man in zijn kelder niet alleen over zijn wijnen te kunnen praten, maar ook samen te proeven (en drinken). Voor de sfeer een verhaaltje van afgelopen zomer:
    http://herberg.web-log.nl/herberg/2008/06/guide.html

  2. Mariëlla zegt

    29 oktober 2008 om 07:35

    Sfeervolle aanvulling, dank je!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in