• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vin de Pays du Mont Baudille

12 mei 2006 door Mariëlla Beukers

Bestaat het toeval? Soms zou je echt denken van niet. Vanmiddag liep ik even de plaatselijke Gall&Gall in, op zoek naar een lekkere rosé voor vanavond. Ik was van plan de Clos de Paulilles mee te nemen, een prima wijn uit Collioure, tegen de Spaanse grens aan. Die heb ik gevonden en meegenomen, maar ik bezweek ook voor een fles met de intrigerende herkomstbenaming ‘Mont Baudille’. Vin de Pays du Mont Baudille, werkelijk nog nooit van gehoord, eerlijk waar niet. Ik dacht dat ik Frankrijk nu toch wel zo’n beetje kende, maar telkens is er toch weer een wijnbenaming die me volkomen verrast.

Uiteraard zoek ik zoiets thuis op, zeker toen de wijn ook nog eens uitstekend bleek te smaken. Een stevige rosé, met de kleur én de geur van hele lichte kersen. Een bittertje in de afdronk, en een stevige indruk. Meer een rosé bij lekker pittig eten dan eentje voor in de tuin op een rustige vrijdagnamiddag. Maar ik was heel tevreden voor de € 3,69 die ik ervoor moest betalen.

Helemaal smakelijk werd de wijn toen ik erachter kwam waar íe dan werkelijk vandaag kwam: van de voet van de Causse du Larzac, de hoogvlakte ruwweg tussen Millau en Montpellier. Over twee maanden gaan we er weer heen, naar dezelfde camping als vorig jaar. Als dit geen goed voorteken is vanavond… Ik kwam al helemaal in de juiste vakantiestemming. En daar is een rosé toch voor, niet waar?
De Mont St. Baudille blijkt een berg te zijn die ik zelfs gezien heb, op een wandeling vanuit St. Guilhem-le-Désert, dezelfde wandeling die we dit jaar zeker weer gaan maken. Vlakbij die Mont St. Baudille ligt ook Aniane, juist ja, van Mas de Daumas Gassac.

Over de appellation Mont Baudille wordt je niet heel veel wijzer via Internet, of je moet zin hebben de dikke pdf’s te gaan lezen van de Franse wijnoverheden. Nee dus, zeker niet op zo’n mooie avond als vanavond (bloggen is eigenlijk al te veel). Ook over de druivenrassen ben ik weinig wijzer geworden, al zullen het ongetwijfeld soorten als mourvèdre, carignan en cinsault zijn. De wijn worden hoogst waarschijnlijk gemaakt door een coöperatie in Saint Saturnin, niet ver van de afslag die van de A75 naar de N109 naar Montpellier voert. Verder heb ik niet veel kunnen vinden.

Naam op de fles: Pierre de Prunet, 2005, Cuvée Particuliere. Voor onder de 4 euro dus te koop bij Gall&Gall. Ik zou zeggen: uitproberen dit weekend en vast vooruitdromen, over zonnige terrassen, prachtige wandelingen, geitenkuddes op de Causses, Rocquefort, zwembaden, koele riviertjes als de Hérault en de Dourbie, koken met Onno Kleyn etc etc…. Op naar de zomervakantie!

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed - Wijnerij zegt

    12 mei 2006 om 22:01

    Klinkt best aantrekkelijk voor dat geld, die ‘Mont Baudille’,Vin de Pays du Mont Baudille. Ik ga dit sapje zeker proberen.

    Overigens maakt die coöperatie te Saint Saturnin beslist geen slechte wijnen.

    Ik zat op deze zwoele lente avond achter een glas 2005 Danie de Wet, Chardonnay sur lie, unoaked, ook beslist niet verkeerd !

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in