• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vin Jaune 2005 op de markt

6 februari 2012 door Mariëlla Beukers

Na een ijskoude presentatie dit weekend is de Vin Jaune 2005 voor verkoop vrijgegeven. Jaarlijks wordt in de Jura in februari de zogenaamde Percée du Vin Jaune gehouden. De 16e editie van dit festijn bracht 30.000 bezoekers op de been, die in het dorpje Ruffey-sur-Seille de kou trotseerden om het eerste vat van deze krachtige en bijzondere wijn te proeven.

De feestelijkheden begonnen zaterdag 3 februari rond het middaguur; vanaf dat moment waren 80 caves open waar het publiek de beroemde wijn uit de Jura kon proeven. (Maar ook andere wijnen, zoals de verrukkelijke Crémant de Jura, stonden open, meldden mijn collega’s Brett Jones en Wink Lorch op Facebook.)

Hoewel het 10 graden onder nul was in Ruffey-sur-Seille, zorgde de toeloop van mensen in de kelders ervoor dat de wijn toch op de juiste temperatuur geserveerd kon worden. Dat moet op ongeveer op 15 graden boven nul zijn!

2005 wordt beschouwd als een goed jaar. ‘Wij konden dat jaar niet al te veel oogsten; de rendementen waren gering, maar de wijnen ouderen goed’, aldus Jean-François Michel, voorzitter van het organiserend comité van de Percée du Vin Jaune.

Onderdeel van de festiviteiten is ook een veiling van oude jaargangen: dit jaar werd een fles Château-Chalon (het stadje waar de beroemdste vin jaune vandaan komt) geveild; opbrengst 5.500 euro.

Op zondagmorgen werd een ‘piece’ – een vat van 228 liter – met daarin wijn uit 2005, gezegend door een priester en aangeslagen. Daarna kon het publiek proeven.

Nog even kort de basics: vin jaune wordt gemaakt van het druivenras savagnin en rijpt zes jaar en drie maanden in eiken vaten van 228 liter. Het is een exclusieve specialiteit van de Jura. Tijdens de tijd in het vat ontstaat er aan het oppervlakte een gistlaag die dikker en dikker wordt. De wijn wordt daardoor afgesloten van de lucht. Mede daardoor ontstaat de zeer bijzondere smaak (denk aan sherry). In die zes jaar verdampt ook een deel van de wijn in het vat. Van 1 liter blijft slechts 62,5 cl over. Vandaar de aparte inhoudsmaat van flessen vin jaune, 62.5 cl. De flessen hebben bovendien een naam: clavelin!

Volgend jaar ook de kou trotseren? De 17e editie van de Percée du Vin Jaune zal plaats vinden in Voiteur, op 2 en 3 februari 2013.

Foto van de optocht in Ruffey-sur-Seille: Wink Lorch, Wine Travel Guides

[Gebaseerd op persbericht]

 

Categorie: Nieuws Tags: Jura, Percée du Vin Jaune, savagnin, Vin Jaune

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in