Glas, staal, hout en verwerkte wijnelementen: de eerste fysieke wijnwinkel van Vindict Wine heeft een duurzaam design. Van puur ‘clicks’ heeft de wijnwebwinkel onlangs de sprong gemaakt naar ‘clicks & bricks’, zoals ze zelf melden in het persbericht.
Elk onderdeel van de winkel heeft een vorig leven gekend. Deze filosofie sluit aan bij de huidige duurzaamheidsgedachte. De vloer is gemaakt van steenschotten uit oude steenfabrieken. De wijnen worden gepresenteerd in en op schoenenkasten uit de Puma-fabriek van het voormalige Tsjecho-Slowakije. De toonbank is opgebouwd uit oude industrielockers en hergebruikte damwanden. Ook kan het de bezoeker niet ontgaan dat veel wijn-elementen terugkeren in het interieur. Pallets, binnenwerken van dozen, flessen, wijnkisten en kurken vormen de basis van het ontwerp. Alles ademt een verhaal.
Het hoekpand op de kop van de Elandsgracht in Amsterdam heeft voor ieder wat wils. Van een eenvoudiger wijn van 5 euro tot een fles Dom Pérignon Champagne 2003. Alle witte, rosé en bubbels zijn gekoeld verkrijgbaar. Over de communicatie en volgorde is ook uitvoerig nagedacht. “De perfecte indeling van een wijnwinkel bestaat niet. Iedere bezoeker zoekt met een andere insteek. De één zoekt naar een specifieke druif, de ander naar een wijn bij een gerecht en weer een ander naar een cadeaufles”, aldus Huib Edixhoven, oprichter van Vindict en ontwerper van het winkelinterieur. “Wij hebben zelf gekozen voor een indeling zoals wij deze ook op onze site vindict.nl hanteren: op kleur en body. De informatiecirkels onder alle wijnen geven compact, overzichtelijk en deels visueel de overige informatie. Zoek je dus op land? Dan kijk je naar de afgebeelde vlaggetjes.”
Vindict Wine
Vindict is in 2007 gestart als online wijnwinkel. In 2012 werd de webwinkel verkozen tot Beste Wijn Web Winkel van Nederland. Huib Edixhoven is de oprichter van het bedrijf. Hij voltooide de Diplome Course van de Britse Wine And Spirit Education Trust (WSET) en won de marketingprijs als Weinakademiker. Edixhoven schrijft onder andere voor Winelife Magazine, heeft twee boeken op zijn naam staan (Dom Pérignon in een rugzak en Smaakstof) en geeft advies.