Alleen thuis. Het gevaar van een mindere maaltijd weet ik te vermijden dankzij diepvries, kruidentuin én ‘proefwijn’. Ik rijg het allerlaatste restje zwijnenpoulet van de Veluwevoorraad samen met wat blaadjes salie uit de tuin aan spiesen en schuif ze onder de grill. Een Italiaanse broodbol van Mario – bekend in Utrecht en daarbuiten – snijd ik in plakken, besmeer die met knoflook en olijfolie en schuif die ook onder de grill. Een zakje sla van de grootgrutter wordt opgevrolijkt met kruiden uit de tuin – shiso en mosterdblad – en walnoten uit de tuin van de ouders van de buren. Een dressing van zelfgeïmporteerde Californische ambachtelijke olijfolie – Persian lime – en witte balsamicoazijn completeert het geheel.
Over de wijn twijfel ik: in mijn eentje wil ik uit zelfbehoud geen nieuwe fles openmaken. Wat dan? Ah, van de Nederlandse internetwijnhandel Vindict ontving ik recent een zogenaamde Vindicube met rosé, gemaakt van grenache uit de Languedoc. Rosé smaakt bij zoveel, dat zal vast bij dit geïmproviseerde maal smaken! Bovendien zit de rosé in een zak in een doos. Je tapt ‘m in je glas door middel van een kraantje dat je uit de doos bevrijdt. Als er eenmaal wijn getapt is, schijn je de wijn nog minstens vier weken goed te kunnen houden. Dat is de oplossing voor deze eenzame maaltijd!
En verdraaid: de rosé smaakt nog goed ook bij het zwijn. Heerlijke fruitig in de neus, lekker fris en met voldoende body om het zwijn niet te laten overheersen. Niet een rosé om voor om te fietsen, maar op feesten en partijen en bij zo’n eenzame maaltijd is íe niet te versmaden.
Maar wat is nu die Vindicube precies? De Vindicube bevat anderhalve liter wijn, of het equivalent van twee flessen. De wijn komt uit de Languedoc, altijd goed voor een vernieuwend en drinkbaar product. Naast de Vindicube rosé is er ook een Chardonnay en een Syrah. Vindict komt met deze variant van ‘bag-in-box’ om het imago van wijnen uit een pak of doos in Nederland op te vijzelen. “Uit onderzoek blijkt dat deze verpakkingsvorm in Nederland een slecht imago heeft. Consumenten associëren het met inferieure wijn. Bovendien is het uiterlijk van de boxen vaak achterhaald en wordt hij onderin de schappen geplaatst”, aldus Huib Edixhoven, oprichter van Vindict. “Dat is zonde, want er zijn zoveel voordelen. Daarom komt Vindict met de Vindicube: echte kwaliteitswijn, die in de winkel per fles voor 7 à 8 euro word verkocht, en een uiterlijk passend bij de 21e eeuw.” De Vindicube moet op de website van Vindict en in de winkel € 12,45 gaan kosten, maar voorlopig geldt een introductieprijs van € 9,95.
Volgens Vindict zijn er naast de kwaliteit en de uitstraling nog meer voordelen aan de Vindicube: “Het volume, het gewicht, de houdbaarheid van de wijn (na openen zeker 4 weken), nooit-meer-naar-de-glasbak en de gunstige ‘carbon footprint’. Bovendien is de wijn eindeloos koel te houden, helemaal met de bijpassende ‘coolbag’ van neopreen. Ideaal voor allerlei momenten: in het park, op het strand, op de boot, bij de BBQ of op een feestje. Maar ook voor mensen die eens een glaasje willen drinken en niet meteen een hele fles.”
Met dat laatste kan ik het eens zijn. Over de rest moet ik nog eens nadenken. Want zo’n kartonnen doos in de ijskast vergt wel wat passen en meten. In plaats van de glasbak moet ik nu naar de papierbak lopen … En zo’n vierkant ding in de fietstas naar de barbecue in het bos is net zo handig of onhandig als twee flessen met schroefdop. Maar goed: de kwaliteit van de wijn is inderdaad redelijk, ik geef ‘m een categorie 2 of ‘Blij als ik dit op de picknick krijg’. En de verpakking ziet er inderdaad spannend uit. Vergeleken met een fles gaat de wijn een dag of twee langer mee, maar daarna treed toch echt vervlakking in. Vier weken laten staan lijkt me zeker niet aan te raden!
Nico van Lent zegt
Ha Mariëlla,
Jij bent een mooie zeg! Uit zelfbescherming maak je geen fles open, nee dan maak je een kartonnen magnum open! Die ook nog eens een groot tapgemak heeft en je daarnaast niet laat zien hoeveel je gedronken hebt. Zo wil ik mezelf ook wel beschermen:-)
Maar ik ken het dilemma, momenteel proef ik aardig wat voor i.v.m. de cursus die ik ga geven, maar ik denk dan ook wel eens: nee he, gaat er weer een fles open.
Ik zag trouwens bij DirckIII een bag in box zonder box. Een bolstaande zak met een kraantje. Het was van Arniston bay, bevat 1,5 liter chenin blanc/chardonnay en kost 7 euro. Heb hem fijn laten staan, Misschien durf jij het experiment aan.
Ik zag in de Bonusfolder van Albert Heijn iets dat ik wel ga proberen. Bij de vruchtensappen hebben ze nu ook merlot druivensap. Eens proeven of daar de merlot kenmerken uit te halen zijn.
groetjes en tot kijk,
Nico van Lent
Mariëlla zegt
Hi, hi, ja, dat had ik ook al bedacht. Maar de wijn van de Vindicube zou je langer goed kunnen houden….. 😉
Voor mij geen bag-in-boxen meer voorlopig. Deze was prima, maar in Frankrijk soms door omstandigheden mindere gedronken.
Tot binnenkort,
Mariëlla