• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vinoloog van de Wijnacademie

11 april 2009 door Mariëlla Beukers

Nee, zelf ben ik nog geen vinoloog, helaas. Ik ga in september opnieuw het proefexamen doen. Van mijn proefgroep slaagden wel Yontie, Martijn en Marianne! Jongens, van harte! Marianne doet hier op Wijnkronieken verslag van de diploma-uitreiking én overdenkt anderhalf jaar leven met wijn.

Eindelijk…….. Vinoloog van de Wijnacademie!
door Marianne Kwakernaat

18 maart 2009, Den Dolder, Restaurant Sensa

Eindelijk was het dan zover, samen met in ieder geval drie proefgenoten mocht ik het langverwachte diploma ‘Vinoloog van de Wijnacademie’ in ontvangst nemen. Hoewel, langverwacht? Met verhalen over slagingspercentages per module vaak ver onder de 50% en het feit dat voor een aantal vinologen in spé een verlenging van 6 naar 8 examenmomenten geen overbodige luxe is, word je toch wel erg trots wanneer je het in maar anderhalf jaar hebt behaald. Met alle verhalen en anekdotes groeide deze trots alleen maar in de loop van de avond. De directie en medewerkers van de wijnacademie hebben duidelijk respect voor de mensen met een drukke horecabaan die het toch lukt redelijk snel te slagen. Ik heb mij dat, met een andere (ook drukke) baan en de handicap niet eens iedere dag met wijn bezig te zijn, toch ook maar zeer ter harte genomen.

Veel lof werd ook geuit richting de partners want, toegegeven, die hebben toch wel het één en ander moeten doorstaan. Verplicht meeproeven, of juist blind schenken voor een groep soms doordravende proevers, en natuurlijk niet te vergeten al die avonden of weekenddelen die ze alléén door moesten brengen terwijl wij boven de boeken hingen (al dan niet met een goed glas wijn als praktijkondersteuning). Erger nog misschien, al die verhalen aanhoren en wat dacht je van het meeleven tijdens examenstress, welke zich bij sommigen onder ons ook nog even dreigde om te zetten in ‘diploma-uitreikingstress’. Als dit fenomeen nog niet bestond, dan vanaf nu en wellicht is het ook meteen een nieuw Nederlands woord.

De avond werd echter overheerst door een ontspannen feestgevoel. We zijn klaar en mogen weer genieten van een mooi glas wijn zonder het gevoel te hebben dit organoleptisch te moeten ontleden en naar herkomst, druif en jaar te benoemen. Hoewel?
Naast en prima omlijsting met lekker eten, bijpassende wijnen en wijnverhalen mocht natuurlijk het Wijnacademie wijnspel niet ontbreken, dus toch nog wijntje raden, we ontkwamen er echt niet aan. Het was moeilijk en, tot op zekere hoogte, onmogelijk te raden wat het was. In ons glas zat namelijk een primeur, een mooie Pinot Noir (Montes Alpha) uit Chili die pas vanaf dit jaar op de Nederlandse markt zal verschijnen. Dit glas was in ieder geval een prima begeleider van de malse ossenhaas die als hoofdgerecht werd geserveerd.

Omdat het bijna perfect lijkt, dan toch nog wat puntjes van kritiek: de combinatie van een geweldige Tokaj Aszu (5 puttonyos) met een evenzo geweldig Grand dessert deed elkaar absoluut tekort.
Jammer was ook dat onze Nederlandse Ambassadrice voor de Champagne niet even extra in het zonnetje werd gezet, want ook zij is intussen vinoloog. En het had zeker niet misstaan tussen alle andere lofbetuigingen.

Verder was het een heerlijke avond en ben ik nu een heus diploma, en niet te vergeten een speldje, rijker. Mocht ik het gevoel krijgen het toch allemaal teveel te gaan missen, men had het aanmeldingformulier voor de opleiding Magister Vini alvast maar bij het diploma gevoegd. Leuke uitdaging, maar op dit moment nog even een stapje te ver voor mij.
Mijn verlate voornemen en nieuwe uitdaging voor 2009 staan echter wel vast, met nieuwe energie van deze geweldige hobby (meer) werk te gaan maken!

Proost!

Categorie: En verder.... Tags: Vinologenopleiding

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    12 april 2009 om 08:38

    Dames en heren, van harte gefeliciteerd !

  2. annelies kuijs zegt

    14 april 2009 om 16:55

    Marianne, van harte, en jij maar twijfelen aan jezelf….
    Petje af ook voor Yontie en Patrick.
    Mariëlla en ik gaan voor de oorkonde in de volgende ronde….
    Geniet ff van het niets doen en drink weer een glas.

    groeten Annelies

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in