• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vinothek Horitschon, the place to go in Mittelburgenland

26 september 2013 door Mariëlla Beukers

Granted, it is not the most touristic area of Austria. There are no snow-capped mountains, no ski elevators, no edelweiss or alpine meadows. But: there is wine! Very good wine, and it is served in restaurants, in Heurigen and Buschenschanke, at wineries and, very important, in Vinotheken. Moreover, there are castles, historic villages, a big lake to sail upon that is also a wild life preserve, and miles and miles of bicycle paths and walking trails. I am talking about Burgenland, the area in the southeast of Austria, close to the Hungarian border. In fact, to get from one part of Burgenland to another, the road through Sopron in Hungary is the shortest. But beware: I learned that Hungary has a zero-tolerance policy regarding driving after alcohol consumption.

Last week, I made a super-short visit to this Burgenland, having a look at the harvest at a winery in the Rüster Hugelland. But before I checked in there, I decide to visit a friend from the EWBC, Anna Zell, who is in charge of the Vinothek in the little village of Horitschon. Horitschon is one of the four wine villages of the Mittelburgenland, were one grape in particular rules: Blaufränkisch. As the name already suggests, Blaufränkisch is a blue grape, with a DNA that leads back to an origin in Burgundy maybe. It is related to Gouais Blanc and the Pinot family, according to my bible, Wine Grapes.

B2046alaufränkisch is responsible for very structured red wines, very often matured in wood, but not always in small barriques. There are several styles, from fruity to mineral and from lighter to big and bold. To get to know these wines, definitely one of Austria’s treasures, you can always visit a winery in Mittelburgenland. But if you are hard pressed for time, or simply want to try several wines next to each other, with good advice to come with it, then I have a suggestion for you: go to the Vinothek in Horitschon, where Anna will gladly explain you everything about Blaufränkisch. There are always several bottles open, and there is a choice of some 20 wineries, all from the village. The prices at the Vinothek are exactly the same as ab Hof (the prices at the winery)!

Anna also organizes guided tastings for groups, walks in the vineyard and special events,  together with the participating wine growers. An example is the upcoming Horitschoner Rotweinherbst on October 26 and 27.

If you visit the Vinothek in Horitschon, say hi to Anna from me and enjoy her hospitality! You will fall in love with this area of Austria too, if you spend some more time to discover the region. I will tell you more about that later on… but for now: zum Wohl!

2023a

Categorie: Beleven Tags: Blaufränkisch, Horitschon, Mittelburgenland, Oostenrijk, Vinothek, Wijntoerisme, Wine Chronicles

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in