• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vinum et musica laetificant cor

27 augustus 2006 door Mariëlla Beukers


Enige maanden geleden kondigde ik het al aan: het tijdelijke restaurant in de foyer van Muziekcentrum Vredenburg ter gelegenheid van het 25ste Festival Oude Muziek te Utrecht.
En gisteren was het zover: met het hele gezin dineerden we in het Trattoria Ipermestra.

De sfeer was uitstekend, de ambiance stijlvol en gezellig, het eten fantastisch en de wijnen goed gekozen. Aangezien wij vlak bij de keuken zaten, hadden wij prima zicht op de drukte van de rap Italiaans sprekende koks, de overal aanwezige Genuese restaurateur Fausto Cavanna en de dampende pastaschotels. Het geheel deed je bijna vergeten dat je niet in Genua in een trattoria zat maar in Utrecht in een moderne muziekzaal. De gerechten waren ronduit geweldig. Vooral de gnocchi in overheerlijke pesto en de insalata di polpo (inktvissalade) bevielen ons goed.

Helaas waren er geen Ligurische wijnen te krijgen; men had besloten vooral de speciale Festivalwijnen en twee of drie andere, vrij standaard Italiaanse wijnen te schenken. Gelukkig waren de Festivalwijnen niet zo standaard. We besloten voor de witte Festivalwijn te kiezen, een Grechetto 2005 van Fattoria le Poggette in Montecastrilli, Umbrië. Ook de rode Festivalwijn, waarover een andere keer meer, komt uit deze streek.
De Grechetto verraste ons zeer. In ons glas zagen we een wat donkerder gekleurde wijn, geel dat een beetje naar oranje gaat zwemen. De geur en smaak bevestigden ons vermoeden: deze wijn was al dan niet opzettelijk licht geoxideerd. Ik heb nog niet kunnen vinden of oxidatieve technieken in Umbrië veel voorkomen, maar de wijn beviel ons prima. In de geur wat groene kruiden als munt en basilicum, met een heel licht spoortje anijs. In de afdronk het idee van een lichte fino sherry, met een langere afdronk dan je zou vermoeden. Wij vonden het een uitstekende ‘eetwijn’, inzetbaar bij vele gerechten. Vandaar waarschijnlijk ook de verkiezing als Festivalwijn!

Over Umbrische wijnen en de grechetto is op internet wel veel te vinden, maar voornamelijk op Italiaanse sites. De grechetto is een druif die ook in de bekende wijnen uit Orvieto gebruikt worden, samen met trebbiano. De naam duidt op een vermoedelijke herkomst uit Griekenland. Grechetto wordt veel gemengd met de bovengenoemde trebbiano, met malvasia en met verdelho. Samen met malvasia kan de druif een prima vin santo (zoete wijn van gedroogde druiven) opleveren.

De Festivalwijnen hebben een speciaal extra etiket met een (deel van een) bijbelse spreuk uit Ecclesiasticus: Vinum et musica laetificant cor. (De volledige spreuk luidt: Wijn en muziek verblijden het hart, maar de wijsheid gaat boven beide.)
Voor 10 euro kon je de Festivalwijnen ook kopen om mee te nemen, wat we uiteraard gedaan hebben. Eens kijken of de volgende fles ons ook zo goed bevalt.

Categorie: Wijn & eten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in