• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Visciolata: kersenwijn uit de Marken

6 januari 2014 door Mariëlla Beukers

9bHet is al weer jaren geleden dat ik iemand voor het eerst de term visciolata hoorde gebruiken. Al die tijd bleef ik gefascineerd, maar kreeg nooit een flesje te pakken. Totdat ik in contact kwam met Marchese Wijnimport, en hun Visciolata di Cardinale kon proeven. Mijn geduld werd beloond, het drankje viel niet tegen. Integendeel zelfs: een leuk en verrassend alternatief voor een glaasje port, zo zou ik visciolata willen omschrijven.

Wat is dat dan precies, visciolata? Kersenwijn is een te simpele omschrijving; het is meer dan dat. Bij Cantine del Cardinale gaat het als volgt: in juni worden zure kersen, morellen, geplukt, gemengd met suiker en opgeslagen in glazen potten. Die potten staan buiten in de zon tot september en worden dagelijks handmatig doorgeroerd. Het sap wordt vervolgens afgegoten in houten vaten en de zure kersen worden toegevoegd aan de most van rode wijn. Kersen en most vergisten samen en in maart wordt het afgegoten sap toegevoegd aan deze kersenwijn. Dit geheel blijft nog zes maanden op het vat, waarna het gebotteld wordt. Na twee maanden is de visciolata dan klaar om gedronken te worden.

labelvisciolataCantine del Cardinale bevindt zich in de Italiaanse Marken, in een dorpje in de Apennijnen. Naast de visciolata maken ze er ook jams, bier en brandewijn met de kersen. Het maken van producten op basis van kersen gaat in dit gebied ver terug. Het stamt uit een tijd dat de enige manier om de matige wijnen van de streek op te peppen en goed te houden was door er kersen en/of specerijen aan toe te voegen. En natuurlijk had iedere familie zijn eigen recept voor kersenwijn, de vini di viscioli.

De beste kersenwijnen kwamen altijd al uit de streek ten westen van Ancona, waar ook Cantine del Cardinale ligt. De familie Cardinali baseert hun visciolata op een recept van circa 1800. Uiteraard is zo’n wijn omgeven met tradities en verhalen: zo zou vooral de adel en de geestelijkheid de wijn aangeduid hebben als ‘wijn van de engelen’; zij dronken het als dessert. De boeren dronken de visciola alleen bij speciale gelegenheden en noemden het ‘bloed van de heksen’; de wijn gold bovendien als afrodisiacum.

Wat kun je ermee, met zo’n glaasje visciolata? Allereerst maar hoe het smaakt en ruikt: wij roken aardbei, framboos, marsepein, Lebkuchen, bitterkoekjes en kersenbonbons 😉 De smaak komt daarmee overeen, al is die wat minder uitgesproken dan de geur. De wijn is zoet, maar niet te zoet; gelukkig vormen de zuren van de basiswijn, gemaakt van montepulciano-druiven, een mooi tegenwicht voor het zoet.

Wij dronken de visciolata bij een bolletje frambozensorbetijs, en waren innig tevreden. Maar ook puur, als apéritief, doet de visciolata het goed. Daarnaast denk ik aan chocoladetoetjes, chocoladetaart en misschien zelfs wel aan wat harde gele kazen. Een scheutje visciolata in de prosecco of andere mousserende wijn is ook niet te versmaden!

Marchese Wijnimport

Categorie: Meer dan wijn, Proeven Tags: Cantine del Cardinale, Italië, kersenwijn, Marken, visciolata

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in