Nog een paar dagen, en dan ga ik mij weer onderdompelen in internationale wijncontacten. 216 wijnbloggers komen van 13 tot 16 oktober samen in Brescia, Italië, en zijn te gast van het Consortium voor de wijnen van Franciacorta. Samen zullen we wijn proeven, workshops volgen en internationaal vermaarde sprekers aanhoren. George Taber komt, de auteur van The Paris Judgement, en Paolo Casalis, bekend van diverse video’s over Italiaanse wijngebieden. Vele andere bekende en minder bekende wijnpersoonlijkheden zullen aanwezig zijn. Over deze European Wine Bloggers Conference lees je meer de komende paar weken op Wijnkronieken en Wijn.blog.
Gastheer van de conferentie is zoals gezegd de wijnregio Franciacorta, gelegen tussen het Gardameer en het meer van Iseo, met als uiterste oostgrens de stad Brescia. Het gebied is vooral bekend door de mousserende wijnen van zeer hoge kwaliteit. In het gebied spreken ze van ‘een franciacorta’, net zoals je van ‘een champagne’ spreekt. Het over ‘spumante’ hebben in Franciacorta is als vloeken in de kerk! Voor de Italianen is een franciacorta per definitie een mousserende wijn van hoge kwaliteit, gemaakt volgens dezelfde methode als champagne; met een tweede gisting op de fles dus! Zelfs de druiven komen overeen: in Franciacorta worden chardonnay, pinot blanc en pinot noir gebruikt voor de bubbels.
Afgelopen weekend kon ik mijn smaakpapillen een beetje inwerken dankzij een fles franciacorta van een zeer jonge Nederlandse wijnwebwinkel, de Franciacortaslijterij. Ik proefde uit hun assortiment een zogenaamde Satén Brut van Cascina San Pietro, en was helemaal verkocht. Eerder had ik al geweldige franciacorta’s geproefd van La Montina, bij de Nederlandse importeur Vini del Mondo, maar deze zijn vrij strak en streng: geweldig bij oesters of ander serieus eten, maar zonder eten lastig te beoordelen. Deze van Cascina San Pietro was op een regenachtige zondagmiddag gewoonweg even het zonnetje in huis!
Satijnzachte satén
Wat de term ‘satén’ precies betekent, weet ik nog niet. Ik stel mij zo voor dat het verwantschap heeft met het woord ‘satijn’, want zo smaakte de wijn: satijnzacht en fluwelig! Een satén is een type wijn gemaakt van 100% witte druiven. De berichten op internet spreken elkaar tegen. Enerzijds wordt gezegd dat alleen chardonnay is toegestaan, andere sites spreken van chardonnay én pinot blanc. Ik zal het nagaan volgende week!
Behalve het druivenras is ook de druk in de fles karakteristiek: een satén heeft een lagere druk in de fles dan een gewone franciacorta, minder dan vijf atmosfeer, waardoor de wijn bovendien bijzonder zacht in de mond is. (Champagne en ‘gewone’ Franciacorta hebben een druk van 6 atmosfeer!) Satén wordt alleen als ‘brut’ geproduceerd. De term werd door het consortium in 1995 geregistreerd en kan alleen worden gebruikt door producenten die lid zijn van het consortium.
Cascina San Pietro
Cascina San Pietro is een klein familiebedrijf in Calino, opgericht rond de eeuwwisseling. Deze satén is gemaakt van 100% chardonnay en stuift bij het inschenken je glas uit. Een fontein van mousse blijft naar bovenkomen, ondanks de geringere druk in de fles. De kleur is fris en licht citroengeel, met subtiele aroma’s van wit brood, bloemetjes, hazelnoot, gedroogde appel en wat meloen. De smaak is zuiver, vriendelijk en vrolijk, met veel fruit en een vrolijke touch. Op een borrel of als apéritief is dit een absolute crowd pleaser! Niet te strak, niet te licht. Mensen die denken dat Italiaanse bubbels identiek zijn met prosecco, moet je gewoon dit eens voorzetten! Na enige tijd in het glas komt overigens voor de serieuze wijnliefhebber ook een mooie complexiteit om de hoek kijken, met intrigerende bitters van artisjok en kinine.
Een mooiere voorbereiding op mijn tripje naar Franciacorta had ik me eigenlijk niet kunnen wensen. Nu eens gaan kijken hoe de andere producenten en wijntypes hiermee vergelijken!
Wijnand Broer zegt
Zie ook de leuke kortingsaanbieding voor lezers van wijn.blog en wijnkronieken: http://wijn.blog.nl/landen/italie/2011/10/12/lezersactie-proefpakket-franciacorta-zonder-verzendkosten#more-2704