• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Vrijmibo bij puklavec & friends

20 november 2011 door Mariëlla Beukers

Wijn en marketing, het zijn twee zaken die tegenwoordig onlosmakelijk verbonden zijn. Zonder een goede marketingstrategie kun je het als wijnproducent tegenwoordig wel schudden. Goede wijn op de markt zetten volstaat niet, die wijn moet aangeprezen worden!

Een bedrijf dat dat naar mijn idee op geslaagde wijze doet, is het Sloveense puklavec & friends. De consument merkt  niet direct veel van de marketing, maar zo langzamerhand, bijna sluipenderwijs, dringen de wijnen door op allerlei plekken in Nederland. Even voor de duidelijkheid: de wijnen komen uit Slovenië. Het merk puklavec & friends is echter vooral Nederlands (op dit moment), omdat Tatjana Puklavec en haar Nederlandse man hier wonen. Naast Nederland is ook Engeland afzetmarkt, evenals Slovenië zelf.

Nog geen twee jaar geleden, in januari 2010, toen ik de stand van dit bedrijf voor het eerst bezocht op Wine Professional, was het merk totaal onbekend, nu hoorde ik al van mensen die nog alleen maar om een bepaalde Puklavec-wijn van de Jumbo (want daar worden een drietal van de wijnen verkocht) vragen. Behalve bij de Jumbo kun je Puklavec-wijnen ook aantreffen bij Gall & Gall, De Wijnkring en de Makro (en ik vergeet vast nog iets…). Wel verschilt het label van afzetkanaal tot afzetkanaal.

Eén van de zaken die puklavec & friends inzet voor de marketing, is de vrijmibo. Zelf haat ik afkortingen, dus ook maar even voluit: de borrel op vrijdagmiddag dus. Op het moderne kantoor in hartje Tilburg worden een paar keer per jaar vrienden, kennissen, collega’s, bekenden etc… uitgenodigd om gewoon lekker informeel te komen proeven en borrelen. Er is een goed verzorgd hapje, er staan diverse flessen open, er kan gekletst of genetwerkt worden. Vorig keer leerde ik er de Joobles kennen, dit keer lieten Tatjana en haar man Jan-Willem ons experimentele crémants proeven: drie stuks mousserende wijnen, gemaakt volgens de klassiek champagne-methode, van chardonnay en furmint, chardonnay en pinot noir en pure pinot noir. Die crémants lagen tot op het moment van de borrel nog met gist in de koelkast in Tilburg, en werden iedere dag een beetje gedraaid. Ter plekke op de borrel zijn ze door Jan-Willem steeds vakkundiger van hun dépot ontdaan. En dat smaakte allemaal heel veelbelovend, ondanks de duidelijke gistrestjes.  Hoe en waar deze crémants op de markt komen, horen we ter zijner tijd nog wel…. Maar dat het lukt om in Slovenië prettige bubbels te maken, dat is duidelijk!

Ook de stille wijnen waren weer de moeite van het proberen waard: een Traminer 2008 en een gele Muscat 2010 bijvoorbeeld, of de nieuwe Macedonische rode wijn, van de druivenrassen cabernet sauvignon, merlot en vranec. Voor € 4,99 een heel erg lekker rode wijn, toegankelijk en fruitig. Puklavec blijkt ook wijngaarden in Macedonië gekocht te hebben de afgelopen jaren, vandaar deze nieuwe wijn.

Archiefwijnen
Tot slot hoorde ik nog over een spannend initiatief dat binnenkort van start gaat: de verkoop van Sloveense archiefwijnen, via een webshop. De wijnen schijnen terug te gaan tot de jaren vijftig. Ik ben wel benieuwd naar een Sloveense wijn uit mijn geboortejaar! (niet de jaren vijftig ;-))

 

 

 

Categorie: Proeven Tags: crémants, marketing, puklavec & friends, Slovenië, vrijmibo

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in